Řídnutí kostí nebolí, ale dá se poznat podle bolesti zad nebo potíží s dýcháním

Pevnost kostí se v životě mění. Zatímco v dětství a mládí jsou pevné, pak slábnou. Úplně zamezit se tomu nedá, ale na druhou stranu není potřeba řídnutí kostí neboli osteoporózu jen trpně snášet. Má smysl se o svou kostru starat podobně, jako se snažíme starat o svoje svaly. I v dospělosti je zkrátka možné pro zdravé kosti mnohé udělat.

Kosti chrání orgány, ukotvují svaly a jsou úložištěm vápníku. Od dětství se pevnost kostí postupně zvyšuje, nejvíce se to u kostní hmoty dá pozorovat v období puberty.  

S věkem kosti slábnou a řídnou, aniž to většinou tušíme. Časná stadia osteoporózy nezpůsobují žádné příznaky ani varovné signály. Ve většině případů lidé s osteoporózou nevědí, že ji mají, dokud si něco nezlomí.  

Komu hrozí osteoporóza nejvíce?

I bez zlomenin bez závažných příčin lze pozorovat, zvláště u pokročilejší osteoporózy některé typické projevy. Jakmile se stav kostní hmoty dále zhorší, mohou se objevit zřetelnější příznaky, jako je snížení výšky, bolesti krku nebo zad a to od drobných potíží po ochromující bolest, shrbené držení zad, které může dokonce ovlivnit dýchání v důsledku...

 

Klíčová slova: