Jak zjistit, že právě vás postihla cukrovka?

ČRo - Sever

-
 

Lenka ŠOBOVÁ, moderátorka
Dopolední vysílání Českého rozhlasu Sever svou písničkou osladil Václav Neckář a osladil říkám naprosto záměrně, protože teď bude řeč o cukrovce. Tahle nemoc v naší republice postihuje téměř 1 000 000 lidí. A desítky tisíc dalších lidí o tom, že cukrovku mají, vůbec neví. Jak zjistit, že právě vás postihla cukrovka? Na to se ptala Renáta Filipi vedoucí diabetologického centra v Ústí nad Labem Lucie Radovnické.

Lucie RADOVNICKÁ, vedoucí diabetologického centra Ústí nad Labem
Pokud máme pozitivní rodinnou anamnézu, tak v této fázi bychom měli dávat více pozor na to, jakou třeba máme hladinu cukru v krvi nebo na svoji váhu. A proto bych tady chtěla i apelovat, aby posluchači a všichni lidé chodili na preventivní prohlídky. Je velmi snadné zjistit hladinu cukru v krvi a je to součástí každé této kontroly.

Renáta FILIPI, redaktorka
Paní doktorko, to znamená, že i na pravidelné preventivní prohlídce poznáme, že něco není v pořádku a že třeba můžeme trpět cukrovkou?

Lucie RADOVNICKÁ, vedoucí diabetologického centra Ústí nad Labem
Tomu říkáme zdvižený prst, něco se děje a že bychom se měli zamyslet nad tím, co děláme špatně.

Renáta FILIPI, redaktorka
Kolik lidí si vlastně po tomto vyšetření uvědomí, že by měli změnit svůj životní styl a začít se věnovat právě více svému zdraví?

Lucie RADOVNICKÁ, vedoucí diabetologického centra Ústí nad Labem
Já si myslím, že těch lidí je více, než si myslíme, těch důslednýcha a myslím si, že byť si myslím, že i v médiích se hodně mluví o diabetu druhého typu a o jeho rizicích, tak možná nemají jenom tu správnou edukaci nebo neví, na koho se obrátit a nebo kde třeba tyto informace vyčíst.

Lenka ŠOBOVÁ, moderátorka
Říká vedoucí diabetologického centra v Ústí nad Labem Lucie Radovnická. A právě tohle centrum je připraveno vám poradit, pokud při preventivní prohlídce váš lékař odhalí, že hladina krevního cukru ve vašem těle se šplhá někam, kam by neměla. Tak pokud hledáte odborné rady, zajděte třeba právě sem.

Klíčová slova: