Euroklíče už fungují i ve Frýdku-Místku

Projekt Euroklíč je mezinárodní projekt, který již více než třicet let pomáhá lidem se sníženou schopností pohybu ve vyspělých evropských zemích. Nejvíce eurozámků a euroklíčů se nachází v Německu. Frýdek-Místek se nově připojil k ostatním evropským městům, které se do projektu zapojily.

""Odbor sociálních služeb začal distribuovat Euroklíče pro osoby se zdravotním postižením v pondělí 19. srpna, tento den bylo vydáno oprávněným žadatelům pět Euroklíčů," uvedla Jana Matějíková, mluvčí magistrátu Frýdku-Místku.
Mezi garanty projektu Euroklíč patří například známý herec Jan Potměšil, který je upoutaný na invalidní vozík nebo Tomáš Zelenka, generální sekretář české sledge hokejové reprezentace.

Ve Frýdku-Místku jsou Eurozámky osazeny toalety na Okresní správě sociálního zabezpečení na ulici Palackého, zde je navíc osazena i schodišťová plošina. Další Eurozámky je možno nalézt v Hypermarketu Kaufland na ulici Revoluční, Úřadu práce na ulici Na Poříčí a v OC Frýda.
Město aktivně vyjednává o rozšíření Eurozámků s dalšími provozovateli veřejných míst. Euroklíč zajišťuje rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení například toalet, výtahů, svislých a schodišťových plošin osazených jednotným Eurozámkem. Systém eurozámků zpřístupňuje zařízení těm, pro něž jsou určena a brání jejich zneužívání nežádoucímu skupinami...

 

Klíčová slova: