Poradna - Dobrý cukr aneb jak udržet cukrovku pod kontrolou

---------------
ČRo Dvojka
12.08.2020 10:04 Poradna
 

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Dnes si budeme povídat o cukrovce, lidově řečeno, o diabetu bychom asi měli říct správně. Jak mít cukrovku pod kontrolou, to nám prozradí paní doktorka Dagmar Bartášková, kterou vítáme ve vysílání. Dobrý den.

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Dobrý den. Já přeji všem krásný letní den.

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Děkujeme pěkně, samozřejmě to samé i vám. My si dnes budeme povídat o diabetu, o cukrovce, možná i o různých typech, které tady Jirka zmínil. Ale dá se na začátek říci, jaká je vlastně hladina cukru u zdravého člověka?

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Optimální hladina krevního cukru zdravého člověka se pohybuje kolem 5 mmol/litr, takže zhruba 4,5 - 5,5. Ta hladina není celý den stejná, záleží samozřejmě na tom, jestli je člověk po jídle, jestli sportuje, ale ta hladina taková je ideální pro předcházení pozdních komplikací a je to hladina pro zdravého člověka.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Šárka říkala o různých typech. Ty typy jsou dva, nebo je jich víc?

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Těch typů je trošičku víc, ale v zásadě rozlišujeme dva. Typ diabetu 1, to je diabetes, který, jak už jsem slyšela, jste říkali, má v České republice kolem 70 - 75 000 pacientů.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
To máme z vašich stránek.

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
To jste nastudovali výborně, já jsem na tohle taky připravená.

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Tvař se moudře, Jiří.

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
A to je diabetes, který je samozřejmě závažnější. Tam ten člověk nemá vůbec žádný vlastní inzulin a je celoživotně odkázán na aplikaci inzulinu. Pak je diabetes typ 2. A to je ten typ diabetu, o kterém se říká, že je taková ta metla lidstva, metla civilizace nebo důsledek civilizace. Těch pacientů máme v České republice, jak jste správně říkali, kolem 850 000, ale zhruba ještě 250 000 o tom diabetu vůbec neví, protože ty příznaky můžou být velmi mírné. Řada lidí nechodí na preventivní kontroly, takže kolem milionu diabetiků 2. typu. A to je ten diabetes, který nevyžaduje vždycky aplikaci inzulinu, často je velmi účinně léčen tabletami nebo režimovými opatřeními. /nesrozumitelné/

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Takový osobní jenom dodatek. Když mluvíte o preventivních kontrolách, je mi 45, měl bych vyrazit na nějakou preventivní kontrolu?

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
No to už jsi dávno měl.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
To už nestihnu.

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Lepší pozdě než později.

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Pokud nemáte v rodině zátěž diabetem, tak běžné preventivní kontroly jsou podle určitého protokolu, který každý obvodní lékař by měl dodržovat. A ty glykemie se kontrolují obvykle každé 2 roky. Pokud máte genetickou zátěž, tj. diabetes u blízkých příbuzných, tak my to potom doporučujeme kontrolovat častěji samozřejmě, protože ten diabetes opravdu se může vplížit pomalinku. Často přichází pacienti a už mají nějaký komplikace a pak ta léčba samozřejmě je velmi těžká a méně účinná.

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Paní doktorko, vy jste nám tady vysvětlila rozdíl mezi 1. a 2. typem před chvílí. Říkala jste, že jeden z nich má vlastně mírné příznaky, že to člověk nepozná. Co jsou ty mírné příznaky, pokud bychom třeba teď motivovali někoho z našich posluchačů, aby se nad tím zamyslel, že třeba v jeho zdravotním stavu není všechno v pořádku?

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Když řeknu mírné příznaky, myslím tím obvykle tedy diabetes typ 2. A možná slovo mírné nebylo tak úplně optimální, protože tam nemusí být vůbec žádné příznaky. Takový člověk se může cítit prostě normálně, může být třeba jenom trošku unavený. A kdo dneska není unavený? A ty příznaky té cukrovky se začínají obvykle projevovat, až když ta hladina glykemie stoupne 10, 15, jak u koho. My jsme velmi individuální jedinci, někdo má hladinu glykemie 15, což už je hodně, a přijde na kontrolu a nemá vůbec žádné potíže. Jenom řekne" Jsem tak trochu unavený." Jiný má hladinu glykemie 15, což už, jak jsem říkala, je hodně, ale má potíže, třeba hubne, hodně pije, může už mít třeba defekt na dolních končetinách. Jinými slovy, velmi často je cukrovka dlouhou dobu bezpříznaková nebo jenom lehoulince, to je třeba ta slabá únava. A může běžet rok, dva, je to strašně individuální ta doba, do které ty příznaky začnou už být přítomné, a dožene to člověka na nějakou preventivní kontrolu.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Je vám jasné, že nás trochu děsíte teď jako?

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
No já musím, musím.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Vy jste říkala, kdo není jako trochu unavený prakticky neustále. Já třeba všechno vlastně, co jste říkala, kromě defektu nohou...

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Na to se ještě podíváme.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
... tak jsem jaksi pozoroval.

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Samozřejmě ta prevence je prostě lepší. Je dobré znát svoji hladinu glykemie, krevního cukru, svoji hladinu cholesterolu, když už tedy jsme u toho, protože ta cukrovka je většinou ještě spojena s dalšími metabolickými poruchami. Není to dneska už dávno jenom o to mít ten dobrý cukr pod kontrolou, ale i ty jiné parametry. Ale pokud jinak se cítíte zdráv...

Jiří HOLOUBEK, moderátor
No teď nevím.

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
... nemáte v rodině žádná rizika, tak já si myslím, že je ještě čas.

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Ale jednou za 2 roky tu garančku, Jiří, možná by to stálo za to.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
V rychlosti, než si pustíme písničku, to preventivní vyšetření znamená co? Klasický odběr krve? Z toho vy to zjistíte?

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Ano, ano. Je to odběr žilní krve nalačno. Nestačí třeba odběr z glukometru, což je takové malé přístroje, které dneska už řada lidí má, a přichází mi a řekne mi: "Já jsem naměřila bratrovi hladinu cukru, já nevím, 7 na glukometru." To není dostatečné pro definitivní diagnózu. Je zapotřebí odběr v laboratoři nalačno.

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Tak dnes povídáme v poradně o tom, jak mít cukrovku pod kontrolou, tak jsme to nazvali, to naše dnešní téma. Samozřejmě nabízíme kontakty k nám do studia, abyste se mohli ptát, jestliže vás něco zajímá. 702 222 220, to je číslo pro vaše esemesky, dvojka@rozhlas.cz, emailová adresa. Anebo teď hned zavolejte 22 155 25 25. Dnešní Poradna na Dvojce, její druhá část. Jak mít cukrovku pod kontrolou, tak jsme nazvali to naše dnešní středeční povídání. Naším hostem zůstává diabetoložka paní doktorka Dagmar Bartášková.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Která mimo jiné stojí také za webem 'dobrýcukr', k tomu se určitě ještě dostaneme a řekněme si, co tam ať už aktuální pacienti nebo ti, které to prostě zajímá a mělo by, co tam najdou. Ale teď je čas na první telefonický dotaz. 22 155 25 25, naše telefonní číslo, které někdo využil. My vás vítáme ve vysílání a můžete se ptát. Dobrý den.

Paní NOVOTNÁ, posluchačka z Liberecka
Dobrý den, Novotná z Liberecka. Mám na paní doktorku jednu prosbu nebo na vysvětlení. Prodělala jsem akutní zánět slinivky a všude mi píšou "ztráta glukozove tolerance". Nikdo mi není schopen vysvětlit, co to je nebo co bych s tím měla dělat nebo tak.

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Děkujeme za vaši otázku. Poprosíme paní doktorku o reakci.

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Dobrý den. Zánět slinivky břišní bývá velmi často komplikován tím, že po prodělaném zánětu ta slinivka neprodukuje tolik inzulinu, tak jako to bylo předtím. Proto může docházet k takzvané porušené glukózové toleranci, to znamená, že ten inzulin, který slinivka produkuje, nestačí k tomu, abyste měla hladinu krevního cukru úplně v těch ideálních hodnotách, tak jak jsme o tom hovořili na začátku, to znamená nalačno kolem 5 - 5,5. A teď záleží na tom, jak moc těžký ten zánět byl. Pokud ten zánět opravdu těžký, může velmi často docházet...

Paní NOVOTNÁ, posluchačka z Liberecka
Jo, jo, byl.

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Byl těžký. A jaké máte hodnoty krevního cukru, víte to?

Paní NOVOTNÁ, posluchačka z Liberecka
No já teď chodím na odběry krve, na tu preventivní prohlídku a tam mám někdy 4,2, někdy 5, někdy 5,6. Někdy třeba, když jsem rozrušená, tak mám 7, ale jak to paní doktorka říká, to je momentální stav, jo, to jako žádná cukrovka není.

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Ano. To má pravdu, to je opravdu jenom mírná porucha. To znamená, že ten zánět slinivky vám tu slinivku příliš nenarušil a ta porucha je opravdu jenom mírná. Nejedná se pravděpodobně ještě o cukrovku. O cukrovku se obvykle jedná, když máte opakovaně nalačno nad 7, ano. Ale jako takový tento stav samozřejmě by se měl hlídat, to znamená chodit zhruba jednou za rok na kontrolu, protože ta slinivka do budoucna možná může být náchylnější k tomu, že k rozvoji té cukrovky dojde. Takže zatím bych vám asi doporučovala nějakou racionální stravu.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Děkujeme.

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Děkujeme za odpověď. Další dotaz, ten přichází formou esemeskovou. Ptá se naše posluchačka: "Dobré dopoledne. Co znamená laboratorní veličina glykovaný hemoglobin a jak je důležitá jeho hodnota?"

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Ano. Tak já jsem velmi ráda za tuto otázkou, protože glykovaný hemoglobin je parametr, který nám ukazuje dlouhodobý stav kompenzace cukrovky. Je to veličina, která nám ukazuje průměrnou hladinu glykemií zhruba za 6-8 týdnů. Ten parametr se vyšetřuje tak, že hladina krevního cukru se ukládá do červených krvinek. Ty červené krvinky žijí zhruba těch 6-8 týdnů. Zjednodušeně řečeno, tam ten cukr se ukládá a my z toho získáme nějaké číslo, které nám říká, jaká je průměrná kompenzace té cukrovky. Zdravý člověk má toto číslo méně než 40 mmol/mol. A my se snažíme, aby všichni naši pacienti měli méně než 53, neboť řada velkých vědeckých prací prokázala, že máte-li toto číslo méně než 53, je velmi nízké riziko vzniku pozdních komplikací cukrovky.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Děkujeme i za tuhle odpověď. Pak se také musím zeptat, při písničce jste nám říkala, že i s pamětí může mít cukrovka souvislost. A já si stále ještě pamatuji, že jsme říkali, že k tomu se musíme vrátit, tak jsem na sebe pyšný. Ale teď si pamatuji signál Šárky Volemanové, která mi dávala najevo, že je tady další telefonický dotaz. I vám přejeme dobrý den. Haló, slyšíme se? A pokud se slyšíme, poprosíme, trošku si ztlumte rádio, ať neslyšíme ozvěnu. A můžete se ptát.

posluchač
Jest vypnuto, zavřu ještě dveře pro jistotu. Chtěl jsem se jenom zeptat, když tam slyším paní, jaký má názor na umělá sladidla? Sukralóza, stévie.

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Děkujeme za vaši otázku.

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Tak můj názor na umělá sladila je můj osobní a není pozitivní. Takže já osobně nemám ráda žádné zbytečné umělé látky, které do těla přicházejí. Ale názor diabetologie je, že pokud opravdu tu sladkou chuť potřebujete, tak umělá sladidla my nezakazujeme. Jsou samozřejmě možná. Stévie je jedno z vhodných umělých sladidel, která nejsou kaloricky vydatná, nepřináší vám tedy žádný zdroj energie. A pokud ji užíváte přiměřeně, tak to určitě nevadí, vašemu tělu to neškodí a váš diabetes to rozhodně nezhorší.

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Děkujeme. Poslední otázka, která se vejde do té druhé části našeho povídání. Vy jste zmínila jedno takové zaklínadlo "předejít pozdním komplikacím". Co to znamená, jak to udělat?

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
To je cíl náš, všech lékařů, mít pacienta, který prostě si ve zdraví užívá život, nemá žádné komplikace. Ale bohužel řada pacientů ty komplikace má. Hovoříme zejména o diabeticích 2. typu, protože těch je samozřejmě hodně. A ta hlavní komplikace je urychlení takzvaného procesu aterosklerózy, to znamená, že se těm pacientům urychleně zúží cévy a na konci potom může být uzávěr cév, který se projeví třeba infarktem. A dneska už je prokázáno, že my když skutečně úplně od začátku té cukrovky ten cukr máme pod kontrolou, proto my říkáme ten dobrý cukr, ten náš projekt, ale nejenom tedy dobrý cukr, ale i ostatní parametry metabolismu, to jest tlak v pořádku a hodnotu cholesterolu v pořádku, tak ten pacient může mít život nezatížený těmito komplikacemi, v podstatě srovnatelný s tím člověkem, který ten diabetes a tyhle ty další choroby nemá. Ale je zásadní mít to pod kontrolu hned od začátku, proto my se snažíme tlačit právě na vzdělávání pacientů, na výchovu, aby tak nějak jako souhlasili s tím, že budou léčeni pořádně už od samého začátku, i když je to na začátku nebolí, protože ten cukr samozřejmě nebolí.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
K tomu se možná ještě vrátíme ve třetí části naší Poradny. Teď hrají zpívají Buty a vy můžete stále zavolat 22 155 25 25. Dva na Dvojce a Poradna. Jsme tedy ve studiu ve třech, naším hostem dnes na téma: jak mít cukrovku pod kontrolou je paní doktorka Dagmar Bartášková, diabetoložka. Vy se ptáte a ten další dotaz přichází také od vás.

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Je to tak, a to formou telefonickou. Hezké dopoledne i vám, vítejte na Dvojce.

Paní RADKA, posluchačka
Dobrý den.

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Dobrý den. Můžete se ptát.

Paní RADKA, posluchačka
Tady /nesrozumitelné/ Radka. Prosím vás pěkně, já bych se chtěla zeptat paní doktorky. Můj manžel má cukrovku, ale on to má docela dost pod kontrolou, má tak 5, 6, měl dokonce 7 dvakrát teď někdy třeba, to nevadí. A já mu vaření každý ráno k snídani vločkovou kaši. Ty vločky jsou s klíčkem a dávám mu do toho ovoce. A prostě třeba půl jablka nebo si do toho potom dá už syrový ovoce teďka v dnešní době, protože je léto, tak třeba broskev nebo švestky nebo prostě ovoce syrový. Je to dobře, nebo je to špatně?

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Děkujeme za dotaz.

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Myslím, že se o manžela staráte výborně. Vločky, určitě dobrá volba, je tam vláknina. Ovoce je přírodní cukr, takže pokud nebude mít v tom dva banány a bude tam mít jeden kus ovoce, vločky, mléko, je to super.

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Paní doktorko, my jsme slíbili, že prozradíme něco o webu 'dobrýcukr'. Pojďme to učinit, protože třeba spousta našich posluchačů se nedovolá, ale potřebuje informace. Tam je najdu? Jestliže ano, tak o čem všem?

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Ano. My jsme vytvořili s mojí kamarádkou, kolegyní paní doktorkou Nekvindovou, takový projekt, který jsme nazvaly 'dobrý cukr'. Naším cílem, jak název napovídá, je pomoci pacientům mít ten cukr pod kontrolou, mít zkrátka normální hodnoty glykemie. Je to proto, že řada pacientů má málo informací, někdo jich má dost, ale neumí s nimi správně pracovat, nebo nechce ty informace, které má používat. Takže my jsme vytvořily nejenom webovou stránku, kde najdou informaci o diabetu, o těch základních dovednostech, ale i taková videa, která se snaží přitáhnout toho pacienta k tomu, aby měl zájem o sebe a o svůj diabetes, aby věděl, jaké jsou ty jeho hodnoty, jestli jsou ty hodnoty správné, a to by mu mělo pomoct nebo pomůže k tomu, aby nedostal ty pozdní komplikace diabetu. To znamená, že může navštívit ty stránky. Těch stránek je dneska samozřejmě celá řada, nejsou to jenom ty naše. Je to ocukrovce.cz, cukrovka.cz. Kdo chce, dneska si informace samozřejmě najde. A naším cílem je pacienty motivovat by chtěli a aby znali.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Děkujeme pěkně. A poslední dotaz dnešní Poradny přichází opět po telefonu. Pokud to je jenom trochu možné, poprosíme o stručné položení dotazu toho, kdo se dovolal. Dobrý den.

Pan MÁLEK, posluchač z Nového Bydžova
Dobrý den. Tady je Málek, Nový Bydžov. Prosím vás pěkně, já jsem se teda chtěl zeptat, když moje maminka měla cukrovku 2. typu, já mám prediabetes a užívám jednou denně Metformin a na posledním měření tak jsem měl glukózu 6,7, takže trochu víc, než by mělo být, ale na druhé straně zase mám glykovaný hemoglobin 39. Tak jestli mám přestat užívat ten Metformin, nebo jestli bych v tom měl pokračovat?

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Děkujeme za dotaz. Paní doktorko?

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Váš stav my odborně nazýváme takzvaný prediabetes nebo taky porušenou glukózovou tolerancí nalačno. To znamená, že ta vaše hodnota nalačno ještě nepřesáhla hodnotu 7, ale tyto stavy toho prediabetu už jsou trošičku rizikové vzhledem té takzvané ateroskleróze. To znamená, že je prokázáno, že pokud máte ten prediabetes, máte o něco vyšší riziko rychleji nastupující aterosklerózy, proto tyto stavy rozhodně nepodceňujeme a léčíme. A je doporučován ten Metformin, a to zejména proto, aby se vám váš stav nezhoršil a nepřešel do té úplné cukrovky. Takže určitě bych ho nechal.A ta hodnota glykovaného hemoglobinu 39 je správná a je to hodnota zatím zdravého člověka, takže v pořádku.

Šárka VOLEMANOVÁ, moderátorka
Děkujeme. Tak to byla poslední informace z naší dnešní středeční Poradny na Dvojce. Naším hostem, diabetoložka paní doktorka Dagmar Bartášková. Děkujeme za návštěvu a budeme se těšit, doufáme, na brzké příště.

Mudr. Dagmar BARTÁŠKOVÁ, diabetoložka
Já děkuji, na shledanou.

Klíčová slova: