Natálka může jíst jen cukr, sůl a olej! Proč?

Natálka se narodila s fenylketonurií a celý život musí držet drsnou a drahou dietu. Bez kalkulačky její máma neuvaří ani polévku.

Na to, že dcera trpí klasickou fenylketonurií, se přišlo už v porodnici. V zásadě jde o to, že Natálka neumí zpracovat aminokyselinu fenylalanin. Kdyby se této látce nevyhýbala, časem by došlo k nevratnému poškození mozku. Vyhýbat se fenylalaninu je však dost těžké, protože bílkoviny jsou prakticky ve všech potravinách.

Je to absurdní, ale bez omezení může Natálka jíst jen cukr, sůl a olej. Jenže z toho nic pořádného neuvaříte. Takže každý den pracně vážím všechny potraviny. Skoro pořád mám v ruce kuchyňskou váhu a kalkulačku a počítám, kolik čeho může Natálka sníst, aby bílkovin nebylo moc a aby byla strava v mezích možností vyvážená.

Když jí chci udělat radost, dopřeju jí banán, ale pak zase musím někde ubrat. Problém je, že nízkobílkovinné potraviny, které dcera může, jsou drahé (500 g speciální mouky stojí 109 Kč, takže měsíční pokrytí této diety se pohybuje v řádech tisíců korun) a v Praze je seženete jen v jednom obchodě. V "normálním" obchodě nemůžu Natálce koupit z běžných potravin skoro nic.Co když polevíme?

Klíčová slova: