Jídelníček v nemocnicích

 
-------------------
ČT 1
19.07.2020 19:00 Události
 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Výživnější jídlo pro rizikové pacienty a pro všechny pestřejší. Ministerstvo zdravotnictví dokončilo nový manuál stravování pro nemocnice, který mění zastaralé standardy z padesátých let. Závazně by se jím měla řídit státní zdravotnická zařízení, pro ostatní bude doporučení.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka
Kuchyně olomoucké fakultní nemocnice v 10 hodin dopoledne. Obědy už jsou navařené a připravují se na rozvoz. Druhů jídel je několik, nejen kvůli dietám. Pacienti bez omezení jídelníčku mají vedle základní varianty 2 další na výběr.

Marie KOHUTOVÁ, vedoucí oddělení léčebné výživy, FN Olomouc
Je to vegetariánská alternativa a samozřejmě taková ta fit, zdravější, mnohem zdravější strava, než je běžná, tradiční kuchyně.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka
Jídla mají více vlákniny, zařazují se ryby i nové druhy potravin. Novou podobu mají i speciální diety.

Marie KOHUTOVÁ, vedoucí oddělení léčebné výživy, FN Olomouc
Třeba diabetická dieta, na základě moderní inzulinoterapie se třeba nemusí podávat stravu 6× denně, ustoupilo se od některých diet, které nám třeba omezovaly hodně přísně příjem bílkovin pro pacienty třeba s onemocněním ledvin.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka
Olomoucká nemocnice začala jako první v pilotním provozu vařit podle nové ministerské metodiky. Tu by teď měly převzít i ostatní. Cílí hlavně na pacienty, o kterých je výživa přímo součástí léčby. Zlepšit má ale celou nemocniční kuchyni.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/
Bohužel covid nám trošku ty práce zpomalil, ale nyní už je vlastně hotová tak, abychom ji mohli představit, a myslím, že to je velký krok dopředu právě k zajištění kvality, ale i nejenom z té chutnosti, ale skutečně té kvality nutriční.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka
Řada nemocnic upustila od zastaralých receptur sama od sebe. Někde oběd vypadají třeba takto. Snímky pořídily matky ze dvou různých porodnic. Podle průzkumu nutričních terapeutů jsou ale nemocnice při tvorbě jídelníčku často limitovány nízkým rozpočtem na takzvané stravovací jednotky. Tedy náklady na stravu pacienta na 1 den.

Věra ANDRÁŠKOVÁ, předsedkyně sekce nutričních terapeutů, Česká asociace sester
Nejčastěji je to v rozmezí 61 až 65 Kč na den, a je tedy jasné, že kvalita té stravy se bude odvíjet od vlastně té finanční dotace toho  stravování.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka
Podle Ministerstva zdravotnictví by měly mít nemocnice víc peněz na jídlo ve zvýšených úhradách vyhlášky stanovující platby za péči. Lenka Drmotová a redakce, Česká televize.

Klíčová slova: