Aktuálně

Onkopacienti oslaví život pohybem. Studie potvrzují, že pomáhá obnovit samostatnost

28.05.2024 10:28

Pohyb má být nedílnou součástí života, poskytuje celou řadu benefitů pro fyzickou i duševní kondici – a to jak u zdravých osob, tak u lidí s probíhající nebo ukončenou léčbou rakoviny. Jasně to potvrzují nejen vědecké studie, ale také osobní zkušenosti samotných pacientek a pacientů. Společně se o ně podělí na letošním druhém ročníku akce Den onkopacientů 2024, která proběhne 2. 6. v Tyršově domě (Újezd 450/40, Praha 1) od 10:00 do 16:30 hodin. Akce je součástí celosvětové iniciativy Survivorship Day.  

„Největší překážkou nejsou schody, ale lidé,“ říká třicátá nositelka Ceny Olgy Havlové Doris Průšová

27.05.2024 20:43

Cenu Olgy Havlové udělovanou Výborem dobré vůle – Nadací Olgy Havlové (VDV) převzala 27. května 2024 ve Fantově sále Hlavního nádraží v Praze Doris Průšová. Laureátka ocenění získala za své úsilí pomáhat vytvářet pracovní místa na běžném pracovním trhu pro lidi se zdravotním znevýhodněním a bořit bariéry mezi zdravými a handicapovanými zaměstnanci. Plastiku „Povzbuzení“ od sochaře Olbrama Zoubka předali Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Vojtěch Sedláček, předseda správní rady VDV, a biskup Václav Malý, člen správní rady VDV. Nositelkou Ceny veřejnosti se stala Michaela Linková.

Pacienti s roztroušenou sklerózou zasadí slunečnice. Nemoc má v Česku asi 26 000 lidí

27.05.2024 11:16

Desítky slunečnic rozzáří ve čtvrtek 30. května Kateřinskou zahradu v Praze. Zasadí je sem pacienti s roztroušenou sklerózou (RS) v rámci akce Rozsviťme Českou republiku. Ta se koná u příležitosti Světového dne RS a startuje v poledne. Lidé s roztroušenou sklerózou budou společně s lékaři sázet symbolicky za každého nově diagnostikovaného pacienta jednu slunečnici. Chtějí tím upozornit na onemocnění, kterým v Česku trpí přibližně 26 000 lidí.

Světový den schizofrenie – je odvaha si říci o pomoc

26.05.2024 10:06

24. květen je Světovým dnem schizofrenie. Co dělat, když toto vážné duševní onemocnění vstoupí do života vám nebo někomu z blízkých? Kdy nejčastěji „vychází na povrch“? A víte, že i psychiatr může přijet k vám domů? 

O nemocné se štítnou žlázou se stará čím dál víc praktiků. Do jejich péče přejde až pětina pacientů

24.05.2024 11:35

Počty těch, které trápí štítná žláza a o něž pečuje praktik, stále rostou. Praktičtí lékaři tak ulevují přetíženým endokrinologickým ambulancím, kde na termín čekali pacienti dlouhé měsíce. Endokrinologové díky tomu mají více času na komplikované případy nebo na těhotné, u kterých je třeba řešit případné problémy co nejdříve. K všeobecným praktickým lékařům by se postupně mohlo přesunout 10–20 % nemocných. Odborníci na téma upozorňují u příležitosti Týdne štítné žlázy, který připadá na 25.–31. května. 

Festival Colours of Ostrava opět bez bariér

20.05.2024 16:41

I letos nabídne festival Colours of Ostrava zdravotně znevýhodněným návštěvníkům nadstandardní servis. Ke standardnímu servisu již několik let patří zvýhodněná cena vstupenky pro držitele průkazů ZTP a ZTP/P, u ZTP/P doprovod zdarma, speciální tribuny, bezbariérová přeprava v rámci města Ostravy či možnost objednat si vyškoleného asistenta. K novinkám letošního roku bude patřit „Relax zóna Colours bez bariér“, kde mohou návštěvníci se zdravotním znevýhodněním nalézt prostor pro odpočinek a relaxaci.  

Lidé se stydí za migrénu, společnost se jim posmívá. Ukázal to nový průzkum pacientské organizace

20.05.2024 14:04

Nepopsatelná bolest hlavy, zvracení, závratě, přechodná ztráta zraku – tyto a další příznaky zažívá několikrát do měsíce přes milion lidí s migrénou. Přestože je migréna jako nemoc známá, pacienti se stále setkávají s odsuzováním, nepochopením, a to občas i ze strany zdravotníků. „Je to jen bolest hlavy,“ slýchávají. Drtivá většina lidí s migrénou tak nemoc tají, protože se bojí výsměchu. Vyplývá to z čerstvého průzkumu pacientské organizace Migréna-help, kterého se zúčastnilo více než 500 respondentů. 

Vyléčení onkologičtí pacienti získávají rovný přístup k finančním službám

19.05.2024 17:15

Životní pojišťovny nebudou u onkologických pacientů, u nichž uplynul určitý počet let od ukončení léčby, přihlížet k předchozímu onemocnění. Česká asociace pojišťoven na základě předchozí dohody s Ministerstvem zdravotnictví a pacientskými organizacemi vypracovala standard ke spravedlivému přístupu k osobám, které prodělaly onkologické onemocnění, v případech, kdy žádají o individuální životní pojištění pro případ smrti. Tento standard akceptovalo již 10 životních pojišťoven.

Centra duševního zdraví – pilíř reformy péče o duševní zdraví nabízející lidem komplexní sociálně zdravotní podporu

14.05.2024 13:17

Aliance center duševního zdraví  (ACDZ) představila během Evropského týdne duševního zdraví souhrnná data o fungování center duševního zdraví (CDZ) v České republice. Ta patří již několik let k základnímu pilíři tuzemské reformy péče o duševní zdraví, byť jejich další rozvoj zabrzdila covidová pandemie a momentální odklon od národního akčního plánu pro duševní zdraví

Stránky