2000 pacientů s roztroušenou sklerózou stále nemá léčbu včas

04.02.2014 16:57

Praha - Zdravotnické organizace, lékaři a další odborníci se po roce sešli s pojišťovnami, aby řešili problém dostupnosti léčby roztroušené sklerózy. Dva tisíce pacientů totiž nemůže být kvůli omezení stále léčeno. Právě pro roztroušenou sklerózu je přitom včasná léčba to nejdůležitější.  

Už letos proto došlo k důležitým změnám. Tou hlavní je srpnové vládní nařízení, podle kterého musí být nově diagnostikovaným pacientům od 1. 1. 2013 nasazena lékařem indikovaná léčba nejpozději do čtyř týdnů. V případě nedodržení může zdravotní pojišťovna dostat pokutu až 10 milionů korun. Zdravotní pojišťovny nyní u některých pacientů zpětně posuzují léčbu jako nepotřebnou nebo neúčinnou a odmítají ji uhradit.

Z nové studie přitom mimo jiné vyplývá, že invalidní pacient je pro stát třikrát dražší než ten, který projde včasnou léčbou. Podle Karla Hrkala, prezidenta Unie Roska ČR, je proto důležité, aby se u pacientů s roztroušenou sklerózou neobjevovaly čekací listy na léčbu. Pokud se pacienti s touto nemocí dostanou do problémů, mohou se obrátit mimo jiné na Unii Roska, která jim nabízí bezplatnou pomoc.

"V tuhle chvíli to nevypadá, že je to jenom problém peněz, v tuhle chvíli je to problém legislativy," domnívá se Eva Havrdová, vedoucí MS centra při Neurologické klinice 1. LF UK Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Všechny zúčastněné strany proto věří, že se jim podaří co nejdříve jednat i s ministerstvem zdravotnictví, které na dnešním setkání chybělo.

Podle zdravotních pojišťoven je ale také důležité nastavit nové priority v léčbě. "Co je třeba léčba, kterou bychom mohly, nebo dokonce měly oželet. Třeba inkontinenční pomůcky," uvedla Zdenka Kučerová z VZP.

URL| http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/204823-2000-pacientu-s-roztrouse...

Klíčová slova: