Karel Giebisch: Placka místo očí

04.04.2017 20:29

 

Před očima mám mlhu. Natolik neprostupnou, že mi zcela zastírá výhled na svět kolem sebe. Tento neduh mě provází již od narození. Nezbylo mi nic jiného, než se s tím smířit a přestat se spoléhat na zrak. Jeden ze základních smyslů mi sice chybí, ale já to nijak zvlášť neřeším. Znám nejúčinnější lék ze všech. Takový, který mi zvládne zrak do jisté míry nahradit. Jde o placku. Tu používám místo očí. A nestěžuji si, protože mi skutečně velice pomáhá.

 

Tento předmět vlastním teprve několik let. Než se mi podařilo jej objevit, bylo vše náročnější. Musel jsem se neustále spoléhat na někoho druhého, kdo žádným handicapem netrpí, a řešit mnoho záležitostí s jeho pomocí. Nyní, když mám placku, jsem samostatnější, informovanější a nic mi neunikne. Placka mi otevřela bránu do běžné společnosti.

 

A co je to vlastně za zázračnou placku? No přeci chytrý mobilní dotykový telefon s hlasovým výstupem. Ten nosím všude s sebou a slouží mi místo očí. Pomocí vestavěné čtečky mi mírně robotickým hlasem předčítá veškeré podstatné náležitosti a já hned vím, na čem jsem. A samozřejmě co by to bylo za smartphone bez internetového připojení, to je na tom všem tím nejdůležitějším. Na něm vše závisí a stojí. Když vypadne, z chytré placky se stane o něco méně užitečný produkt. Bez internetu nelze fungovat.

 

Je konec závislosti na druhých lidech. Konec doptávání se na cestu, přesvědčování někoho, aby vám přečetl jízdní řád, knihu nebo nejaktuálnější zprávy v novinách. A nedej bože, listoval ve vaší tajné korespondenci a ještě vám z ní slabikoval věty, které si opravdu chcete nechat jen pro sebe.

 

S plackou je vše jiné. Je tak dokonalá, že jednoduše nepotřebujete zrak, abyste dokázali žít plnohodnotný a efektivní život. Když ji umíte používat, máte vyhráno. A ten internet. Zázrak zázraků, který je pro handicapované neodmyslitelnou součástí dnešního života. Je jedno, jestli jej používáte v PC nebo mobilním telefonu. Jde o toho nejlepšího pomocníka vůbec. Vše najde. Se vším si poradí a vy nikdy neztratíte přehled.

 

Já nosím internet ve své chytré placce a zatím mě nenechal na holičkách. Stal se mým nejlepším kamarádem v domácím, ale i neznámém prostředí. Pomáhá mi s tvorbou elektronických dopisů, dnes by se řeklo e-mailů. Čtením různých publikací a zpravodajských kanálů. Vyřizovat telefonní hovory, vyhledávat nejvhodnější cesty, zkoumat jízdní řády, komunikovat s přáteli, prezentovat se na veřejnosti a dalšími podstatnými náležitostmi.

 

S moderními technologiemi si připadám, jako kdybych žádný handicap neměl. Překonávám díky nim překážky a začleňuji se do běžné společnosti. A to byl vždy můj velký sen. I s postižením žít efektivní a plnohodnotný život. Chytrý mobilní telefon v podobě placky nebo ozvučené PC mi tohle vše umožňují. Na techniku a internet nedám jednoznačně dopustit.