Aktuálně

MPSV vyhlašuje dvě dotační výzvy v rámci programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb

13.06.2024 10:46

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo v rámci programu 013 310 Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb dvě výzvy k předkládání žádostí o dotaci týkající se všech cílů stanovených v dokumentaci programu. Od 26. června 2024 bude možné podávat žádosti o dotace pro záměry týkající se podpory mobility a také bude znovu otevřena výzva podporující pořízení elektrické požární signalizace.

Pečujícím osobám pomůže Rodinný průvodce

08.06.2024 10:52

Pokud jde o péči o nemohoucí nebo jinak potřebné osoby mimo pobytová zařízení, stát spoléhá na neformálně pečující, kteří vůči svým blízkým pociťují morální povinnost a jsou odhodláni se o ně postarat, co nejdéle to je možné. Aby opečovávaní mohli zůstat v domácím prostředí, je ale potřeba mít dostatečné kapacity v terénních sociálních službách. V případech, kdy už není možné péči realizovat v domácím prostředí, je nezbytné mít kapacity v odlehčovacích nebo pobytových zařízeních. Na samotné neformálně pečující se přitom často zapomíná.

Od července vzroste příspěvek na péči. Ve čtvrtém stupni pro osoby mimo pobytové služby bude navýšen o téměř 8 tisíc korun

01.06.2024 18:48

V červenci výrazně poroste příspěvek na péči ve stupních II, III a IV. Ještě vyšší částku dostanou osoby ve stupni IV s úplnou závislostí a péčí poskytovanou mimo pobytové sociální služby. Počítá s tím poslanecký pozměňovací návrh zákona o sociálních službách, který předkládá skupina koaličních poslanců.

Neurologové: všichni pacienti musí dostat kvalitní péči. Pomohou nové standardy a registr ReMuS

29.05.2024 16:38

Pokud člověk onemocní roztroušenou sklerózou (RS), nemělo by záležet na tom, zda žije v Chebu, Kolíně nebo ve Frýdku Místku. Stejnou péči by měl dostat ve všech centrech v celé České republice. Díky Registru pacientů s roztroušenou sklerózou (ReMuS), který sleduje, jak jsou pacienti ve všech 15 vysoce specializovaných pracovištích léčeni, se daří přístup k nemocným sladit. Cílem neurologů je zajistit kvalitní péči bez ohledu na to, kde pacienti žijí – kvůli tomu také sepsali jasná pravidla. Čerstvá data z ReMuSu odborníci zveřejňují tradičně při příležitosti Světového dne roztroušené sklerózy, který připadá na 30. května.

Pomoc s úklidem, nákupem nebo třeba vařením se pro některé lidi s postižením stane nedostupná, upozornil ombudsman

29.05.2024 16:31

Senát v těchto dnech projedná novelu zákona o sociálních službách, která rozhodne o zvýšení příspěvku na péči. Pokud novelu schválí, změny by měly začít platit od července. Příspěvek využívají lidé s postižením, kteří se bez pomoci neobejdou. Podle ombudsmana je zvýšení nedostatečné. Ministerstvo práce a sociálních věcí zároveň navrhuje další zdražení cen sociálních služeb. Lidé, kteří potřebují pomoc, si tak budou moci dovolit opět méně hodin služby. Přitom příspěvek ve stupni I už dnes nestačí ani k úhradě 6 hodin osobní asistence za měsíc. 

Onkopacienti oslaví život pohybem. Studie potvrzují, že pomáhá obnovit samostatnost

28.05.2024 10:28

Pohyb má být nedílnou součástí života, poskytuje celou řadu benefitů pro fyzickou i duševní kondici – a to jak u zdravých osob, tak u lidí s probíhající nebo ukončenou léčbou rakoviny. Jasně to potvrzují nejen vědecké studie, ale také osobní zkušenosti samotných pacientek a pacientů. Společně se o ně podělí na letošním druhém ročníku akce Den onkopacientů 2024, která proběhne 2. 6. v Tyršově domě (Újezd 450/40, Praha 1) od 10:00 do 16:30 hodin. Akce je součástí celosvětové iniciativy Survivorship Day.  

„Největší překážkou nejsou schody, ale lidé,“ říká třicátá nositelka Ceny Olgy Havlové Doris Průšová

27.05.2024 20:43

Cenu Olgy Havlové udělovanou Výborem dobré vůle – Nadací Olgy Havlové (VDV) převzala 27. května 2024 ve Fantově sále Hlavního nádraží v Praze Doris Průšová. Laureátka ocenění získala za své úsilí pomáhat vytvářet pracovní místa na běžném pracovním trhu pro lidi se zdravotním znevýhodněním a bořit bariéry mezi zdravými a handicapovanými zaměstnanci. Plastiku „Povzbuzení“ od sochaře Olbrama Zoubka předali Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Vojtěch Sedláček, předseda správní rady VDV, a biskup Václav Malý, člen správní rady VDV. Nositelkou Ceny veřejnosti se stala Michaela Linková.

Pacienti s roztroušenou sklerózou zasadí slunečnice. Nemoc má v Česku asi 26 000 lidí

27.05.2024 11:16

Desítky slunečnic rozzáří ve čtvrtek 30. května Kateřinskou zahradu v Praze. Zasadí je sem pacienti s roztroušenou sklerózou (RS) v rámci akce Rozsviťme Českou republiku. Ta se koná u příležitosti Světového dne RS a startuje v poledne. Lidé s roztroušenou sklerózou budou společně s lékaři sázet symbolicky za každého nově diagnostikovaného pacienta jednu slunečnici. Chtějí tím upozornit na onemocnění, kterým v Česku trpí přibližně 26 000 lidí.

Světový den schizofrenie – je odvaha si říci o pomoc

26.05.2024 10:06

24. květen je Světovým dnem schizofrenie. Co dělat, když toto vážné duševní onemocnění vstoupí do života vám nebo někomu z blízkých? Kdy nejčastěji „vychází na povrch“? A víte, že i psychiatr může přijet k vám domů? 

Stránky