Aktuálně

Mezinárodní turnaj Powerchair Hockey poprvé v Plzni

16.03.2024 9:35

Přesné střely, rychlé vozíky a mezinárodní měření sil, to je Pilsen Powerchair Open 2024! Česká republika již mnohokrát pořádala mezinárodní turnaj v Powerchair Hockey (florbal na elektrických vozíkách), vůbec poprvé se tak ale stane mimo Prahu, a to ve dnech 29. 3. - 1. 4. 2024 v Plzni!  

Umělá inteligence bude za pár let pomáhat i při léčbě zeleného zákalu

10.03.2024 10:07

Nejen díky pokrokům v léčbě, ale i umělé inteligenci by se mohl snížit počet pacientů, kteří ztrácí zrak kvůli zelenému zákalu. Tímto chronickým degenerativním onemocnění trpí celosvětově přes 66 milionů lidí a 6 milionům z nich má vidění poškozené až k hranici slepoty. Je tak nejčastější příčinou ztráty zraku ve vyspělých zemích. I proto si v týdnu od 10. až 16. března připomínáme Světový týden glaukomu.

Veřejnosti se dnes otvírá výstava Open House Téma: Inkluze a přístupnost, první akce festivalu Open House Brno 2024

07.03.2024 12:29

Tajné komnaty sto dvanácti lokací zpřístupní letos svým návštěvníkům festival Open House Brno 2024. Hlavními tématy sedmého ročníku svátku architektury a urbanismu jsou inkluze a přístupnost. Organizátoři se přitom nezaměřují „jen“ na bezbariérovost nebo reliéfní dlažbu, diskutují o vstřícnosti města všem skupinám obyvatel – dětem, rodičům, seniorům, lidem s hendikepy či jinak znevýhodněným skupinám. Výstava ode dneška otevřená ve Fakultní nemocnici u sv. Anny ukazuje 26 příkladů dobré praxe z moravské metropole. 

V rámci osvětové akce „Pochod pro mozek“ v týdnu od 11. – 17.3. proběhne víc než 90 lokálních a dokonce i dvě akce v zahraničí

07.03.2024 11:38

V týdnu od 11. března proběhne v celé ČR Národní týden trénování paměti a Týden mozku, během kterého se veřejnost dozvídá prostřednictvím osvětových přednášek o nejnovějších objevech a trendech ve výzkumu mozku a neurovědách. Lektoři trénování paměti pořádají po celé ČR ukázkové lekce trénování paměti a ukazují možnosti cvičení mozku. 

Netradiční módní přehlídka „Každá jsme krásná“ nejen potěší, ale i pomůže

05.03.2024 20:23

Omšelé, ale pravdivé rčení Šaty dělaj člověka je nadčasové a stále platí – ať už se nám to líbí, nebo ne. Musíme jednoduše vzít na vědomí, že nejsme jenom to, jací jsme, ale i to, jak vypadáme. A jelikož můžeme vypadat výborně bez ohledu na věk, pohlaví či zdravotní stav, je dobré být nad věcí a sledovat nadčasové trendy – a zároveň nezapomínat na sbližování se mezi sebou a nezištnou pomoc. Z těchto důvodů pořádají společně módní značka my.pled a charitativní secondhand Hvězdný bazar společnou charitativní akci nazvanou Každá jsme krásná.

V Janských lázních se daří vracet pohyb pacientům s kompletním přerušením míchy

03.03.2024 12:35

Na světě dosud neexistovala funkční forma léčby, která by dokázala pomoci pacientům s úplným přerušením míchy. V Janských Lázních pomáhá pacientům unikátní léčba ochrnutí pomocí elektroakupunktury už několik let.  Autorem léčebné metody AC-TIVE ENF, která vznikla spojením lékařské akupunktury a znalostí fyzikální medicíny, je rehabilitační lékař Peter Olšák, který má za sebou léčbu více než 700 pacientů a mezi nimi nově i ty s kompletním přerušením míchy. 

Obezita dítěte je problémem celé rodiny, upozorňují odborníci u příležitosti Světového dne obezity

03.03.2024 11:36

Limonáda v lednici, bonbóny v misce na stole a namísto víkendového výletu sledování televize. Tyto zvyky odborníci velmi často nalézají v rodině, kde žije dítě s obezitou. A právě počet těchto dětí v Česku v posledních letech raketově stoupá. Špatně nastavené stravovací a pohybové návyky společně se snadno dostupným nekvalitním jídlem jsou zároveň největší překážkou ve zvládání kil navíc. Jak ale experti připomínají, tento proces nelze nechávat pouze na dětech, změnou musí projít celá rodina. 

Značku spolehlivosti má v Česku již více než 40 neziskových organizací

29.02.2024 17:40

Skupinu prověřených neziskovek s udělenou značkou spolehlivosti rozšířily v únoru 2024 Farní charita Litomyšl, Charita Beroun, MCU KOLOSEUM, Plzeňská krajská rada dětí a mládeže a Revma Liga Česká republika. Značka spolehlivosti byla současně obnovena organizacím Toulcův dvůr a Na počátku. Aktuálně se tak označením „Prověřená veřejně prospěšná organizace“ může pochlubit 42 českých neziskových organizací.

Centrum pro dětský sluch Tamtam vzkazuje: Volte správná slova. Neslyšící lidé nejsou hluchoněmí!

28.02.2024 19:14

Třetí březen je věnován Dni sluchu, který vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO). Letošní ročník vyzývá k překonávání předsudků o lidech se ztrátou sluchu prostřednictvím osvěty společnosti. Centrum pro dětský sluch Tamtam se k výzvě připojuje, nabízí ukázku častých mýtů, které jsou v ČR ohledně neslyšících lidí rozšířené, a uvádí je na pravou míru.

Stránky