Eva Mokrá: Jak se cítíš?

10.04.2018 19:56

Tak tahle otázka by mi občas stačila….

Ležím v posteli a za oknem je tak krásně. Cítím vůni jara, která mne každý rok znovu „nakopne“ k životu. Jenže dnes se nemohu ani pohnout a bolesti mi částečně zatemněly i mozek. Prý se tomu říká mozková mlha. Tak moc bych si přála jít na procházku a závidím lidem, kteří si jen tak jdou a ani je nenapadne se zamyslet nad tím, jak je to jaro kouzelné.

Měla jsem navštívit lékaře v Brně a tak jsem, vyjela velice brzo ráno, tak abych byla u lékařů v čas. Prý na sedmou hodinu, jinak to nejde! No to je pro mne přímo vražedná hodina. Protože ráno se musím nejdříve procvičit a to i přes bolesti a pak mám problémy s vyprazdňováním, pak musí zabrat léky atd. Navíc u fibromyalgiků dochází k totální nespavosti, takže jsem jela i nevyspalá.

Většinou zklamu já, ale tentokrát  mne zklamala navigace a já tam tedy nedojela včas, samé problémy.Tato diagnóza na sebe totiž nabaluje další a tak žijeme jen v čekárnách a ordinacích lékařů a na rehabilitacích. Někdy na nás koukají jako na nespolehlivé pacienty a my se jen nemůžeme dostavit pro naše potíže.

Jsem silná osobnost, a i když bojuji už mnoho let, život je čím dál krásnější. Raduji se i z maličkostí a věřím, že štěstí je uprostřed nás. Někdy si říkám, že to má možná i nějaký smysl, to, že jsem nemocná. Nemohu se totiž zbavit dojmu, že právě přes utrpení se člověk stává jiným a lepším člověkem. Stejně ale čekám na zázrak. Snad nám lidem s fibromyalgií  jednou někdo skutečně pomůže a najde i lék, který by nás pomohl uzdravit.

Žiji sama a nemám, kdo by se o mě postaral, ale mám psa a ten mi dělá společnost a pak, mám přátele na facebooku, ve skupině fibromyalgiků a to je k nezaplacení. Díky této skupině už vím, že nejsem sama takto postižená a to mi dává sílu žít. Dozvím se tam spousty užitečných rad a jsou pro mne jako rodina. Proto jsem ráda, že v dnešní době existuje internet.

Kdo chce, tak se dozví, že naše nemoc, není na první pohled vůbec patrná. Jednou jdete o berlích a jindy zase ne, někdy nemůžete vůbec vstát a jindy je to trochu lepší, pak se vůbec nevyspíte a dost často i řvete bolestí a jste strašně unavení a to bývá horší než bolest a vůbec je to každodenní boj o přežití. Někdy se přidá i deprese. Pomalu se o nás ale dozvídá více lidí, a to díky internetu a tomu, že stejnou nemocí onemocněla i Lady Gaga, Sinéad Ó Konnor a i jiné celebrity.

Mějte proto na paměti, že jsme lidé jako vy, kteří máte hendikep viditelný, ale nejsme proto méně nemocní. My s vámi soucítíme a jen si přejeme: NEPŘEHLÍŽEJTE NÁS.

A za to vám děkujeme, vaši „Fibrouši“.