Irena Havlová: Internet a můj handicap 2018

10.04.2018 19:23

Internete, můj věrný kamaráde a pomocníku. Znám tě dokonale, vždy dokážeš poradit a pomoci. Myslím, že je čas, abys trochu lépe poznal i ty mě.

 

Jmenuji se Irena a je mi 47 let. Žiji se svou rodinou, manželem a 17letým synem, v Sušici na Šumavě. Víš, poprvé jsem začala u tebe hledat informace v roce 2004. To jsem onemocněla rakovinou prsu a doma měla 4letého syna. Musela jsem podstoupit operaci, chemoterapii i ozařování a následnou 5letou hormonální léčbu. Pomáhal jsi mi najít informace o rakovině prsu a hlavně jsi našel organizaci Mamma help a diskuzní fórum pacientek s rakovinou prsu.

 

Ta léčba byla dlouhá a hlavně následovaly ještě další operace, kompletní gynekologická, odstranění celé štítné žlázy, odstranění nosních polypů, úprava nosní přepážky.

 

Pak následovalo chvilku klidné období a ty víš, že jsem tě tolik nepotřebovala. Zlom přišel v roce 2012, kdy jsem pro další nejasné zdravotní problémy musela podstoupit operaci krční páteře.

 

Nakonec se ukázalo, že šlo o míšní tumor a já zjistila, že už nikdy nebude nic jako dřív. Zůstala jsem téměř nehybná a nikdo nevěřil, že se kdy posadím. Ty si pamatuješ, že po tom, co mě fakultní nemocnice odeslala na LDN, mně došlo, že to tak nechci. Nešlo to hned, ale já se postupně naučila sedět, stát a trochu i chodit. Půl roku na LDN, to byla tvrdá škola a ty jsi mi pomáhal krátit dlouhé chvíle.

 

Po mém návratu domů jsi mi pomáhal najít lůžkovou rehabilitaci. Několikrát jsem byla v VRÚ Slapy a zjistila jsem spoustu nových informacích o rehabilitaci. Dodal jsi mi odvahu a já se znovu vrátila k plavání, co mám tak ráda. Šlo to také postupně a v roce 2016 se mi podařilo uplavat 91 km.

 

Ukázal jsi mi také projekt Nezastavitelní, kdy handicapovaní mohou získat peníze na sportovní vybavení. Ty víš, že jsem se přihlásila a byla vybrána. Tím jsem získala peníze na plavání. Byla to spousta nových zážitků a nových přátel, například jsem poznala Jiřího Ježka a dostala jsem možnost být hlavním startérem na Birell Grand Prix 2016.

 

Znáš, že od podzimu roku 2017 mi pomáháš čelit dalším zdravotním problémům. Tentokrát opět rakovina prsu druhostranný nález. Operaci jsem zvládla, nevím, kdo se bál víc, já nebo lékaři. V současné době jsem v půlce chemoterapie a ty mi pomáháš najít informace, jestli protonové nebo fotonové záření.

 

My oba víme, že tohle bude zase dlouhá cesta a ty mi vždycky poradíš a pomůžeš najít ty správné informace. A taky víš, že se ke svému plavání zase vrátím. Já to dokážu a hlavně se letos těším na maturitní ples svého syna.