Jaroslav Čajka: Jak jsem jej získal

09.04.2018 19:59

Takhle si ležím na gauči, koukám co se děje a trochu vzpomínám. Můj hendikep a Internet. Ale co já s tím mám společného? Hm, a chcete to vědět? Tak prosím.

Díky těm PC, mobilům, bookům a nevím, jak tomu všemu nadávají, mám svůj hendikep. Ale pěkně od počátku.

To jsem ještě chodil do školy. Moje mamka Dana pak odpoledne na kurzy k získání nějakého certifikátu ECDL. Tak aby bylo jasno, je to nějaký certifikát na to, že umíte na počítači a s tím internetem. A on tam byl taky. Musel jsem jej stále sledovat. Byl zábavný. Pravda, občas nadával a mával rukama jako co kde je, ale mne to bavilo. Nejlepší bylo, když už byl tak zamotaný, že šel na chodbu a tam mával rukama, nohama. Říkal tomu tajči. Prý se mu rozmotá ten zmatek v hlavě co s tou složitou informační a komunikační technologií. Brr, to jsou slova. Ale blbnout s ním na té chodbě bylo moc fajn. Jenže den skončil a já domů s Danou a on kamsi na Slovácko. Ještě že je ten Internet. To si ti dva dokázali ještě dlouho cosi povídat a řešit záludnosti toho co se učili.

On, jmenoval se Jaryn, byl a je prakticky nevidomý. Jemu tenkrát řekli, že testy ECDL nejsou pro něj. Tedy že nejsou pro nevidomé. To bylo nejlepší, co mu mohli říci. Že to nejde. Zakousl se do toho. Ostatně jako většinou, co jej znám a je to už téměř deset let.

Po nějakém měsíci toho trápení s teorií i praxí došlo na zkoušky. Oba je zvládli. To se budeme muset rozloučit. Nechtělo se mně, ani jemu. A on nás dal opět dohromady můj taťka učitel Milan. Zavolal jej, a že jestli mne nechce. 

Teď trochu tápete? Pardon, já se nepředstavil. Jsem vodící pes Hope a on je ten můj získaný hendikep, kterému nyní pomáhám já i všechny ty jejich hračičky zvané informační a komunikační technologie. Fuj, už to umím dobře. Ještě vám řeknu, že mamka jsem říkal mladé dámě Daně, která se o mne starala, když jsem byl ve výcviku a ten taťka? No přece pan řídící Milan Dvořák ze školy pro nás, „voďáky“.

 Už je vám to jasný? Tak jsem já díky internetu získal svého… Ale to jsem už říkal. Jejda, zase si neví rady, že bych tlapkou mu na to sáhl? Vždyť já vlastně taky mám ten kurz za sebou!