Mac Dominik Henzl: Blesk z čistého nebe

09.04.2018 18:04

Byl příjemný večer. Na akci pro neslyšící přišlo mnoho lidí. Objevili se tam ohluchlí, nedoslýchaví a uživatelé kochleárního implantátu. Ti vzali své slyšící kamarády, protože je fascinovala kultura neslyšících. Líbil se jim znakový jazyk a mimika v obličeji.

Svět slyšících a neslyšících je odlišný. Mají jiné názory, pohledy a způsoby vyjadřování. Jeden neslyšící kluk jménem Michal rád chodí do společnosti neslyšících. Každý rok si kupuje nový mobil, aby se chlubil ostatním novým modelem. Jeho kamarádům to už dost leze na nervy.

Michal si rád fotí, hlavně lidi. Naposledy si vyfotil s bleskem neznámou holku jménem Zuzana. Blesk ji tak oslepil, že vůbec neviděla, kdo ji fotil. Až po delší době začala opět vidět jasněji a rozeznala kluka, který ji vyfotil.

Zuzaně se velmi zalíbil. Jejich oči se střetly a nemohli se od sebe odpoutat. Bohužel na kluka někdo zavolal, ať jde k nim. Zuzaně neznámý zmizel před očima. Teď měla ještě větší motivaci se naučit nějaké znaky. Dnes večer se je naučí! Proto rychle přiběhla ke svému nedoslýchavému kamarádovi, který uměl znakovat i odezírat. Poprosila ho, zda by ji mohl naučit znakové řeči. Kamarád Zuzanu odmítl s tím, že znakovou řeč neumí. Zuzana se nenechala odradit a řekla mu, že jí tvrdil, že znakovat umí.

Kamarád se rozesmál a po několikáté ji opravil, že užívá znakový jazyk. Znakovou řeč již nepoužívá. Zuzana, jako všichni slyšící, na to zapomněla a kamarádovi se proto omluvila. Požádala ho tedy, jestli ji naučí nějaké znaky?

Jaké znaky bys ráda uměla?, ptal se kamarád. Například: "se mnou na víno", "foto", "blesk z mobilu"? Zuzana se znaky naučila velmi rychle, na učení měla talent. Honem běžela za Michalem.

Michal nevěděl, co po něm Zuzana chce. Začala mu ukazovat znaky: Prosím, vyfotíš mě znovu? Michal souhlasil, že ji vyfotí znovu, a vytáhl si mobil. Zuzana si všimla, že Michal má novější model mobilu, než ona. Poprosila ho, zda by jí ho mohl ukázat. Michal měl radost, že se s ní může o tomto tématu bavit. Komunikovali spolu psaním v mobilu a strávili spolu zbytek akce. Toto nebylo jejich poslední setkání. Po akci se pravidelně scházeli a Zuzana každým dnem znakovala čím dál lépe. Svět slyšících a neslyšících se propojuje.

 

https://youtu.be/0D8SgHLmLps - odkaz na video, kde je to ve znakovém jazyce