Jana Slováková: Internetový vesmír

08.04.2018 10:31

Internet je jako Slunce, pomáhá lidem. Pokud se teda s ním nespřátelíte až moc, protože jako každá zářivá hvězda vše, co se přiblíží příliš blízko, spálí. Internet je jako oheň - dobrý sluha, ale zlý pán.

 

V mém internetovém vesmíru je Merkur. Merkur je taková malá planeta, která je nejblíž středu. To jsou pro mě odborné rady od samotného Slunce. Nedoporučuji ale příliš zabřednout do protichůdných názorů na léčbu, do nebezpečných alternativních metod, nebo přehnaně studovat nežádoucí účinky léků. Ale rozumným radám na internetu se nebráním.

 

Za Merkurem následuje Venuše. Venuše - planeta lásky symbolizuje kontakt s lidmi. Sociální sítě, přátelé, seznamky. Jedno mé velké skutečné přátelství začalo právě na internetu.

 

Země, životodárná planeta, to je moje práce na internetu. Píši popisky k pěstování zeleniny, květin, stromů. Ten malý penízek, co za to mám, mi dost pomáhá, abych nebyla až tak moc na obtíž.

 

Mars. „Rudá“ planeta pojmenovaná po římském bohu války. Internet dokáže ochránit před některými zbytečnými konflikty vyhledáním informací. Člověk se pak cítí tak nějak jistější, když jde bojovat do reálného světa.

 

Jupiter – rozmarná, internetová planeta přináší pohodu a zábavu. To jsou ty malé chvilky, kdy mě netrápí stavy. Nekonečné moře informací o psech, spoustu filmů, písniček, e-knih, relaxu, cvičení.

 

Saturn. Když se řítím po jeho prstencích směrem do nicoty, na internetu nalézám místa, kde mi můžou pomoct. E-linky důvěry, kontakty na krizová centra, lékaře, psychology…

 

Uran. Rychlá asociace. Chemie - základní škola. Marie Curie-Skłodowská z uranové rudy získala polonium a radium a tak se nesmazatelně zapsala do dějin. Proto Uran bude určitě planeta vzdělání. Nemůžu vykonávat povolání, které jsem vystudovala, to ale neznamená, že se nemůžu dál vzdělávat.

 

Neptun začíná na N. Nákup taky začíná na N. To nemůže být náhoda. Jenže, co když mi je tak zle, že na ten nákup nemůžu jít? Zajímalo by mě, kdo vymyslel první e-shop, ale tomu člověku patří metál. I základní věci se díky internetu dají poměrně snadno získat. Večer zadám do počítače, co je potřeba koupit, a ráno už stojí až u dveří bytu šikovný muž s taškami. Nedělám to schválně, že bych byla líná jít nakoupit. Ale jsem ráda, že taková možnost existuje.

 

A Pluto, ať se vědci přou, jestli je to planeta nebo ne, nezáleží mi na tom. Pro mě je to nebeský útvar pojmenovaný po nejlepším příteli člověka. Tečka.

 

Asi by stálo za to sem doplnit, jaký mám vlastně handicap. Jenže to slovo se mi příliš nelíbí. Mám určitá omezení, která vyplývají z toho, že jsem duševně nemocná, ale handicap jsou spíš překážky v lidech okolo mě.