Ladislav Kratochvíl: Automat na přepis řeči mi rozumí

31.03.2019 14:37

Sluch mě opustil při operaci hlavy, když mi bylo 40 let. Asi se mu u mě nelíbilo, protože na něj jistě strašně táhlo, jak byla hlava otevřená. Kde teď courá netuším, snad se mu nic nestalo, jelikož o něm vůbec nic nevím. A protože už se mi pravděpodobně nevrátí, počítám raději s životem bez něj.

Že jsem ušetřen zvukového smogu v podobě různých reklam, vyhrávání "u kolotoče", nebo vyhrávání v obchodních domech, kde stejně nehrají to, co bych chtěl právě poslouchat, jsem docela rád.

Že neslyším hudbu jako takovou, i když jsem byl 20 let hudebník, mi kupodivu vůbec nevadí.

V podstatě jediné, ale velmi závažné je to, že nevím, co mi kdo říká a to mi dost vadí.

Něco se člověk naučí po ztrátě sluchu odezřít. Zejména takové jednoduché věty typu: "Chceš kafe?" Ale ty složité se asi nenaučím odezřít nikdy. Třeba: "Ukliď si ty ponožky!" To je moc těžké, možná proto, že na konci je vykřičník.

Naštěstí žiji v době, kdy je výpočetní technika a internet, takže mohu několikrát denně využít on-line přepis mluvené řeči do textové podoby. Používám program eScribeDroid od sociální firmy Transkript online. Jdou tam dva základní druhy přepisu.

První je přepis živým přepisovatelem. To se z mobilu, nebo tabletu "zatelefonuje" přes IP telefonii, přepisovatel může být kdekoli na planetě, mluví se do mikrofonu zařízení, zvuk jde přepisovateli/ce přes internet do sluchátka, ten doslova přepíše co slyší, a to jde zpět přes internet do zařízení v textové formě.

Tohle je super, když potřebuji doslovně napsat, co říká druhá strana, a využívám to hlavně na úřadech, v obchodech, v bance, zkrátka tam, kde záleží na každém slově.

Druhý způsob v eScribeDroidu je přepis automatem. Je to v podstatě totéž jako živý přepisovatel/ka, jen přepisuje automat Google.

Automat je však pouze stroj, nemá logické myšlení, neodvodí si z kontextu a napíše první, co ho "napadne", takže je schopen napsat při rozhovoru o výletě na Křivoklát: "Včera jsme jeli nakřivo lát."

To ale většinou nevadí. Buď se z kontextu domyslím sám, nebo se druhé strany zeptám.

Jen jsem se ale neptal, když manželka něco řekla do automatu a napsalo se: "Uřiď si ty podložky."

Úplně jsem měl pocit, že automat nějaké myšlení má, schválně to spletl a drží se mnou basu. Ženušku jsem nechtěl stresovat, že snad špatně mluví a nevím, co řekla, takže jsem rychle automat ukončil, jenže ona to napsala "postaru" propiskou na papír.