Václav Krhounek: Jak dnes pomáhá internet a současný chytrý mobil

10.04.2018 19:51

Je mi 40 let a jsem postižený v oblasti krátkodobé a dlouhodobé paměti a po mozkové obrně. Krom toho od roku 2010 po mé nehodě v pražské MHD jsem v plném invalidním důchodu. Vážím si svého života, který žiju naplno, jak se jen maximálně dá. Věřte mi, že je to kolikrát i nelehké. Chtěl bych Vám v tomto článku napsat, jak mi internet v současné době pomáhá a jsem rád za to, že vůbec je v mém životě.

Osobně internet využívám od dob, kdy u nás existuje a moc mi v plno věcech pomohl a stále i pomáhá. Pevně věřím, že tento pomocník mi bude pomáhat ještě dalších mnoho let do doby, kdy budu zvládat současnou techniku. Když začal kdysi vznikat internet, nikdo opravdu netušil, že bude v dnešní době tak mnohonásobně rozvinutý, že bude dokonce i v mobilních telefonech a stane se naším každodenním pomocníkem. Dnes máme vše přes internet a mobilní telefony vše propojené a je to v současné době stejně úplně důležité jako elektrická energie. Protože kdyby elektrická energie přestala fungovat, logicky by přestala fungovat veškerá potřebná technika v našem běžném životě.

Osobně jsem si vše toto začal uvědomovat v době, kdy jsem si pořídil chytrý mobilní telefon, notebook a zřídil si vysokorychlostní internet od UPC. Chytrý současný mobilní telefon jsem si pořídil k tomu, abych se právě připojil k internetu mimo svůj domov. A věřte mi, jak je úžasné, že chytrý mobilní telefon umožňuje desítky mobilních aplikací, které také osobně často využívám. Představte si, že jsem na ulici v neznámém městě a chci se dopravit MHD v onom městě. Co udělám? Buď se podívám do snad existujících papírových jízdních řádů, pokud nejsou zničené od vandalů, nebo raději vytáhnu svůj chytrý mobilní telefon a zjistím si aktuální spoj přes cestovní aplikaci nebo v internetovém vyhledávači. Úplně stejně budu postupovat, když jsem na vlakovém nádraží a chci někam cestovat vlakem.

Dnes, když se nacházíte v jakémkoliv neznámém městě, tak přes chytrý mobil připojený k internetu si zjistíte úplně všechno včetně ubytování, místních památek, turistických procházek, aktuálních akci a nemusíte ani navštěvovat místní informační centrum. Stačí mít u sebe dobitý chytrý mobilní telefon, dostatek dat a ten, kdo nemá paušál, tak i dostatek kreditu u Vašeho mobilního operátora. Ale internet a současný chytrý mobil Vám poslouží nejen, když jste na cestách nebo někde na ulici. Ten Vám pomůže kdekoliv a v jakékoliv situaci. Tedy pokud nejste v místě, kde nemáte signál a přístup k Vašemu mobilnímu operátorovi.

Přes chytrý mobilní telefon dnes můžete sledovat televizi, poslouchat rádio a dokonce ovládat Váš bankovní účet. Pomocí internetu a mobilního telefonu dnes snadno i nakoupíte a dotyčný nákup dovezou až domů. Tato služba je výhodná pro osoby, co mají problémy s pohyblivostí nebo dokonce jsou na vozejku. Já osobně takto využívám tento nákup. Líbí se mi už jenom to, že mi můj objednaný nákup dovezou až před vchod mého bydliště a nemusím nikam chodit.

A co takhle když hledáte nějakou brigádu nebo pracovní příležitost? Přes internet a chytrý mobil najdete mnoho těchto pracovních nabídek. Já osobně jsem si takovým způsobem našel jednu nejmenovanou společnost, pro kterou v dnešní době rozvážím ve svém městě ranní tisk. Současnou techniku připojenou k internetu můžete také využívat při vykonávání internetového průzkumu trhu a dalších brigád z domova.                               

A co takhle když si chcete zajít do divadla a do kina? I lístky si dnes můžete pořídit pomocí internetu. A k čemu ještě můžete využít připojení k internetu a chytrý mobilní telefon? V dnešní době je těch možností mnoho.  Zatím vše zde popisuji kladně o tom, jak internet je bezpečný a jak snadno pomáhá chytrý mobil vše vyřešit. Bohužel má i ty špatné a záporné stránky. Člověk si musí hlídat své soukromí a mít dobře zabezpečené příslušné komunikační zařízení, se kterým komunikujete pomocí internetu. V dnešní době se bohužel i na internetu vyskytují i podvodníci, kteří Vás dokážou zneužít, když komunikujete pomocí internetu. Proto Vám doporučuji si vše důkladně zabezpečit.

Co říci závěrem?  Na internetu jak přes chytrý mobilní telefon, tak i přes jiné zařízení jsme dnes všichni závislí. Je to občas dobré, ale i špatné. Já osobně si neumím představit, že by nastal konec internetu. Konec internetu by znamenal narušení komunikačního světa v různých institucích (podniky, banky, školy atd.), nefungovaly by mobilní telefony třetí generace a další zařízení připojené k internetu. Prostě by to byl konec všeho, co je v dnešní době propojeno sítí internetu a na čem jsme závislí – celý svět by se vrátil zpět minimálně o několik desítek let.