Sýry z chráněné dílny v luxusní restauraci obstály, připomíná propagátorka sociálního zemědělství

Sociální, ekologický a často i krajinotvorný rozměr mají takzvané sociální farmy. Jde o spojení zemědělské výroby a podpory lidí s hendikepem, ať už tělesným, duševním, nebo společenským. Farmy zaměstnávají lidi s postižením, ale třeba i z azylových domů nebo v takovém věku, kdy už jim práci dá málokdo.

Jak říká Denisa Hladovcová ze zastřešující agentury SoFarm, tito lidé pracují pomaleji a produkce je tedy nižší, ale neznamená to, že méně kvalitní. "Do jedné V.I.P. sítě restaurací jsme dovezli sadu sýrů francouzského typu. Při ochutnávce jsme neřekli, odkud sýry pocházejí. Byly z jedné sociální farmy, která je zároveň chráněným podnikem, vyráběli je mentálně postižení...

 

Klíčová slova: