Potravinové alergie

ČRo - Středočeský kraj

-
ZEHNAL, moderátor

A taky Patrikem Rozehnalem, který se bude ptát a vítat paní doktorku. Dobrý den přeji.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Dobrý den, je krásně venku, takže zdravím všechny, kdo dneska musí být doma.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
A budete poslouchat. Téma, které jsme pro vás dnes připravili, je nazváno Potravinové alergie, tak možná zjistíte, jestli jimi trpíte, jaké jsou druhy a jaké jsou projevy. Co pro to můžeme udělat nebo kdy musíme vyrazit k lékaři.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
A když vás něco bude zajímat, zavolejte.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Přesně tak.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
S Dr. Kateřinou Cajthamlovou i dnes ve studiu. Patrik Rozehnal vás taky zdraví a téma už znáte. Potravinové alergie. No, tak co to ta alergie je, jak bychom ji definovali potravinovou alergii?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Já bych nejprve řekla obecně, co to je alergie. Tak alergie vzniká, když náš imunitní systém reaguje proti nějaké cizorodé bílkovině, která nám pronikne do těla.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Bílkovině?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Ano. Musí to být bílkovina, protože ona vyvolá imunitní reakci. Ta reakce může být v různé rychlosti. Buď je to protilátková, to znamená, že vlastně tvoří se akutní protilátky nebo už máme určité protilátky, ty jsou třídy IgE. Ty se dají zjistit z krve vlastně ještě předtím, než máme nějakou alergii. No a potom to mohou být chronické protilátky IgG. Tady je ta rychlost vzniku té alergické reakce poměrně rychlá, to znamená, může to být do minut, může to být do hodin, prostě zjistíme to.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
A když to je alergie obecně, nemluvíme ještě asi o těch potravinových jako takových, znamená to, že tu látku spolkneme, že se jí dotkneme, že dostaneme se do kontaktu sní, že ji vezmeme do rukou třeba nebo tak?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Většinou je to kůže nebo sliznice a v těch nejhorších případech je to v situaci, kdy se nám dostane ta látka do krve. Takhle vlastně můžeme reagovat alergicky na nějaké léky nebo na něco, co je nám podáno prostě nitrožilně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
A tohle platí i u těch potravinových alergií, jde zase ten kontakt přes kůži i přes sliznici?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
No u těch potravinových alergií je to hlavně přes sliznici a nejčastěji je to buď sliznice ústní dutiny, anebo sliznice střeva.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Kolik lidí trpí potravinovými alergiemi v dnešní době? Zvyšuje se ten počet lidí?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Bohužel se počet lidí zvyšuje. Je to pravděpodobně způsobeno tím, že je jednak lepší diagnostika. Vždycky, když něco umíme diagnostikovat, tak si všimneme, že toho je víc. Ale je to také tím, že naše potraviny jsou podstatně víc kontaminované a navíc k nám cestují z celého světa. To znamená, my jsme zvyklí na ty naše, ale ty exotické potraviny nám mohou způsobovat větší procento alergických reakcí. Říkalo se, že dřív trpěl 1 člověk ze sta. Nyní jsou to 4-5 lidí ze sta, to znamená, je to zhruba 5 %.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Zvyšuje se i počet druhů potravinových alergií tím pádem, když k nám doputují potraviny i z druhého konce světa, což nebývalo zvykem?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Pravděpodobně i to je možné, ale těch hlavních alergenů a o tom si asi budeme povídat v tom dalším vstupu, těch zůstává stejný počet.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Kdyby se alergie daly vyléčit písničkou, to by bylo fajn, ale to asi nejde.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
To by bylo super. Já jsem hovořila o té protilátkové odpovědi a potom existuje ještě buněčná reakce. To jsou T-buňky. A ta může být hodně zpožděná. To znamená, to může být den až dny. A tam je potom velice těžké zjistit, na co reaguju. Ta buněčná to bývají většinou reakce, které jsou různé puchýře nebo spíš teda otoky a bývá to většinou na kůži a jsou to opravdu takové zvláštní shluky. Většinou to nesvědí, ale je to nápadné. A ti lidé, pokud si nepíší takzvaný příznakový deník, tak to nemusí odhalit. Do příznakového deníku a doporučuji, jestli někdo z vás má nějaké alergické obtíže a neví, od čeho to je, tak by si měl psát jednak, co ten daný den dělal, jestli dělal nějakou fyzickou nebo nějakou stresující činnost, další co všechno jedl, psát si tam ty příznaky, ale taky jestli třeba pral prádlo, nebo jestli třeba, já nevím, měl náušnice, protože tohle všechno může vyvolat alergickou reakci.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Příznakový deník, to je něco jako kniha jízd? To si koupíme někde jako tiskopis?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Ne ne ne.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
To si musíme vytvořit sami.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
To si vezmeme sešit a tam si píšeme v podstatě deník.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Ale tohle, si myslím, bude psát ten dotyčný, až když navštíví doktora a řekne mu, to bude alergie, pište si, co jíte v nějakém průběhu a pak to spolu po čase vyhodnotíme. Obecně si myslím, že pokud říkáte, že někdy je reakce zpožděná u těch alergií, ani neodhalím, že to alergie je, protože si řeknu, je to mi dneska bylo zrovna trochu šoufl. Pak se to spraví, já na to zapomenu, alergie není pro mě najednou.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Alergie mohou být buď teda respirační, ty jsou většinou ty pylové, ty v tuto dobu většinou už nebývají, protože pyly už nejsou. Pak mohou být alergie zase respirační na různé domácí věci, já nevím roztoče, prach, a tak dále. Ale my se dnes bavíme o těch potravinových. A těch alergických projevů nelze si nevšimnout. Za prvé většinou bolí břicho, může bít průjem, to si člověk většinou všimne. Někdy může být rychlá reakce, takzvaný flash, to znamená, že ten člověk zrudne a prostě potí se nebo má nějaké velmi nepříjemné příznaky. No a u těch nejzávažnějších alergií může být oběhová reakce, kdy vlastně zkolabuje krevní tlak a ten člověk omdlí a může být ohrožen na životě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
To znamená, tohle jsou příznaky, které laicky poznám a přijdou-li, tak si můžu říct, to bude možná alergie, vyrazit k doktorovi nebo to řešit sám?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Tím doktorem je alergolog a já bych rozhodně doporučovala, protože ten alergolog už ví, na co se má zhruba vyptat, tak aby člověk, který má některou z těchto reakcí, aby zašel určitě na alergologii.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Říká Dr. Kateřina Cajthamlová v tom dnešním povídání Hubněte zdravě. Pokud máte vy nějaký problém s alergií nebo pocit, že byste nějakou z nich mohli mít, klidně se ptejte. Máte k dispozici už i v téhle chvíli telefon sem k nám do studia 221 553 777. My samozřejmě rádi odpovíme.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Téma, které máme i pro vás, jsou potravinové alergie. Jestli vás nějaké trápí nebo si říkáte, je tohle projev potravinové alergie, jak s tím naložit, co jíst, co si dát, klidně se ptejte. Máte k dispozici telefonní číslo, jsme tu pro vás. 221 553 777. Teď možná nějaký žebříček těch alergenů.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
5 % všech alergií se projeví u dětí do tří let věku, zejména u dětí, které nebyly kojeny, protože kojení vlastně výrazným způsobem snižuje pohotovost k různým alergickým i dalším reakcím na potravu, takže je dobré kojit, ale u pěti procent dětí se to projevuje. U části dětí to může vymizet. A teď, existuje žebříček FAO, což je organizace pro potraviny a zemědělství. A na prvním místě dominuje kasein ze savčího mléka, což je bílkovina, na kterou vlastně ten organismus vyrábí protilátky. Nejčastějším alergenem je mléko kravské, ale může dělat problémy i mléko kozí nebo ovčí. Je to alergie na ten kasein. Další jsou vejce, korýši a ryby, u těch ryb to je alergie na svalovinu těch ryb. Tady my máme toleranci větší, jsme zvyklí na sladkovodní ryby, častější máme reakce na ryby mořské. Zase u přímořských států to může být obráceně. To znamená, vždycky to, co v té oblastí jíme, tak na to je méně alergických reakcí. Potom jsou to arašídy, ořechy a sója. Tady tedy je důležité vědět, že arašídy nejsou ořechy, ale jsou alergenem a tam stačí opravdu maličkaté množství a může to mít fatální následky. To znamená člověk, který je alergický na oříšky, tak opravdu to musí všude říkat a fakt si dávat pozor.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
To znamená, to, co doposud říkáte, to je žebříček toho nejčastějšího, co dělá problémy, ale teď ty burské oříšky, byť to nejsou oříšky tedy, v případě, že alergie je, tak je to nejhorší zatím z toho ten projev, ty důsledky.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Na ořechy a na arašídy, to jsou ty nejstrašlivější alergie, kdy stačí opravdu maličké množství a ten člověk může být ohrožen na životě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Přichází to nějak postupně, že to poznáme, že máme alergii právě na oříšky, abychom věděli, že příště si dát už pozor, anebo najednou to zčistajasna může přijít třeba teď i v mém věku? Najednou si příště dám ořechy a bude problém?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Nemyslím si, že by to přišlo ve vašem věku, to jako většinou začíná v mládí, ale opravdu ten člověk to má celoživotně a nejde s tím příliš mnoho dělat, musí prostě s tím počítat. Další je alergie na pšenici, ječmen, žito a na chemické látky používané ve výrobě potravin. Co se týče té alergie na pšenici, ječmen, žito, tak tady je důležité vlastně, že celiakie, to je alergická reakce, která souvisí s genetikou. Je to určitý HLA antigen, který je citlivější nositel tohohle HLA antigenu. A ten lepek z pšenice, to bývá alergie vlastně taková, že se vytváří protilátky proti střevům, proti sliznici střeva, vznikají atrofie klků a ten člověk musí rovněž doživotně lepek vyloučit. I mně se hrozně moc nelíbí, jak v současnosti se s tímto termínem žongluje, protože člověk, který má alergii na lepek, tak hubne. To znamená, vyřazovat lepek, protože tloustnu, je opravdu blbost.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Říká Dr. Kateřina Cajthamlová. Ptejte se i vy na projevy alergií, na to, co s tím, pokud nějakou máte, co si hlídat, co utlumit, co třeba jíst, co pomáhá. Jsme tu pro vás, telefonní číslo 221 553 777.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
S Dr. Kateřinou Cajthamlovou si dnes povídáme o potravinových alergiích, taky s vámi, na telefonním čísle 221 553 777 se můžete ptát. Stejně jako jedna z posluchaček, která se teď dovolala. Dobrý den.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Dobrý den.

posluchačka
Dobrý den, já jsem se chtěla zeptat. Mám dvacetiletého syna, před dvěma lety mu zjistili, že má alergickou reakci na laktózu, na mlíko. Tím nemůže v podstatě žádný mlíko ani kravský, ani kozí, ani ovčí. Zkoušeli jsme to. Má silný průjmy a zvrací.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Já jenom bych chtěla tady upozornit na jednu drobnou nesrovnalost nebo prostě problém. Tohle není alergická reakce, ale je to takzvaná intolerance laktózy, protože laktóza je mléčný cukr, vyskytuje se ve všech těch typech mlék, o kterých jste hovořila, ale je to vlastně nedostatek enzymů ve střevě. Enzymů, které tráví právě tento mléčný cukr. Ty příznaky, to znamená průjmy, ty jsou stejné, jako když je to nějaká alergie, ale jedná se o nedostatečnou výbavu enzymy ve střevě. Výhoda nebo výhoda, to, co je možné, pokud je laktózová intolerance, je konzumovat zkvašené výrobky mléčné, to znamená sýry případně jogurty, protože tam..

posluchačka
Bohužel ani ty nemůže.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Aha, tak v tom případě..

posluchačka
On v podstatě, zjistili jsme, že pouze, kde je syrovátka, čistá syrovátka, tak to může jíst, ale to v moc věcích není. A bohužel syn je epileptik, takže nám zjistili, že vlastně ty léky, který on bral nebo bere na tu epilepsii, tak že mu..

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Způsobily tu intoleranci.

posluchačka
..narušily mikroflóru střev, takže pokavaď ty léky bude brát, tak bohužel s tím nikdo nic neudělá. Ale zase nechce sám brát nějaký léky na to, aby si mohl dát jogurt nebo když jde do restaurace tak, aby si mohl něco dát cokoliv k jídlu.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Chápu. Akorát..

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Tak nechte paní doktorku reagovat chviličku.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Já trošku nerozumím tomu, proč odmítá brát ten enzym, který mu v tom střevě chybí, protože existují léky, které obsahují ten enzym a tím pádem ten člověk nemá žádný problém. To je asi tak stejné, jako kdyby třeba diabetik prvního typu odmítal brát inzulin. To je úplný nesmysl. Zejména v situaci, kdy teda je to vedlejší efekt léků a on ty léky nutně potřebuje, no, tak si myslím, že by stálo za to teda zkusit ten enzym. Já jsem ještě v jednu chvíli, když jste hovořila, tak mě napadalo, jestli tam není náhodou nějaký jiný ještě problém. Byl chlapec na gastroenterologii? Dělali mu vyšetření toho střeva?

posluchačka
Ano byl.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
A dělali mu histologii z té střevní sliznice?

posluchačka
Dělali mu všechno, no tam to je všechno v pořádku.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Jasně.

posluchačka
Jenom opravdu je to odbouraný těma lékama a pan doktor mu řekl, že jestliže bude dlouhodobě to brát, tak se může stát, že na tom bude mít i nějakou závislost. Nám to pořádně nikdo nevysvětlil, takže v tom bude asi největší problém.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Myslím si, že v tom bude největší problém. Tady bych doporučila opravdu zajít na alergologii. A pobavit se o rozdílu mezi intolerancí a alergií, předvést tam ty výsledky, protože já ty výsledky nevidím, takže jako akorát vycházím z toho, co vy povídáte. No a je důležité vlastně zvážit přínos toho, že on tak výrazně vlastně vylučuje všechno možné, protože tam se může dostat, je mu 20 let a může se dostat do situace, kdy bude mít nedostatek vápníku, protože vápníku v rostlinných zdrojích je velmi málo a nejlepší zdroj jsou právě ty různé mléčné výrobky. A je pro mě velmi zvláštní, že on reaguje negativně už na natrávenou laktózu.Takže tam je možné, že se jedná spíš teda opravdu o alergii na bílkovinu některého z těch mlék, ale ten rozdíl to vám lépe potvrdí alergolog.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Takže k alergologovi s výsledky veškerých vyšetření, které byly. Poradit se také o tom, co je alergie, co intolerance a snad se nějak doberete. Děkujeme moc, a ať se daří, ať se to spraví, přejeme. Mějte se moc pěkně.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Na shledanou, díky.

posluchačka
Na shledanou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Ptejte se i vy.Dnes řešíme potravinové alergie na telefonním čísle 221 553 777.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Hana Zagorová v písni ve vysílání Českého rozhlasu Region, rádia vašeho kraje a jeho vlnách každý čtvrtek takhle před polednem povídání s Dr. Kateřinou Cajthamlovou v seriál Hubněte zdravě. Dnes o potravinových alergiích, můžete se ptát i vy, jestli vás něco v tomto ohledu trápí, k dispozici telefonní linka 221 553 777. Paní doktorko, můžeme si ty alergeny nebo nějakou alergii vypěstovat i špatným jídelníčkem? Tím, že se špatně stravujeme?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Dobrá otázka. Já bych řekla, že tady ještě nezaznělo, že náš imunitní systém je bílkovinné povahy, to znamená, on, aby dobře fungoval a dobře reagoval, tak potřebuje být dostatečně mladý, tedy obnovený. A v dnešní době jsou moderní různé příšerné zásahy do stravy, ať už jsou to různé pití šťáv delší dobu nebo hladovky nebo nějaké pravidelné prostě různé omezování určitých živin. A u těch stravovacích režimů, kde jsou narušeny vlastně příjmy bílkovin, a to bílkovin různého typu, protože my na náš zdravý imunitní systém potřebujeme smíšenou stravu, to znamená bílkovinné, rostlinné i živočišné, čili lidé, kteří se brání tomu, aby jedli různé potraviny třeba ty vejce nebo další mléčné výrobky a podobně a žádnou alergii nebo intoleranci neměli, tak tím, že jejich imunitní systém zestárne a oni vlastně mají něco jako vojsko, které teda panikaří, takoví ti staříci, kteří, sotva něco se šustne, tak letí, tak ti si mohou vypěstovat teda docela nepříjemné alergické reakce. Jinak další, kdo si to může vypěstovat, je člověk, který přeskočí na nějakou zvláštní stravu plnou exotického ovoce nebo těch ryb násilně a najednou. My bychom měli stravu mít pestrou, přidávat nové věci postupně a vždycky zkusit, jestli nějakou reakci mít budeme nebo ne.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Říká Dr. Kateřina Cajthamlová. Vy nám také voláte. Je tu další dotaz telefonní, asi se týká, doufám, potravinových alergií. Dobrý den.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Dobrý den.

posluchač
Dobrý den. Český rozhlas?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Ano. Český rozhlas Region pořad Hubněte zdravě. Máte dotaz na paní doktorku?

posluchač
Ano. Já si tady přivřu dveře, abych slyšel. Já bych chtěl reagovat na tu paní, která má syna epileptika. Já jsem taky epileptik, používám na to Valproát pětistovkovej, užívam tady na to Neurotop, co to mam tady..Gabapentin.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Tak, než nám vyjmenujete všechny léky, jenom nám prozraďte, čeho se bude týkat vaše otázka nebo čistě jenom jde o reakci?

posluchač
Jenom bych chtěl říct paní, aby protože jsem viděl pána, který zkolaboval, a to z důvodu toho, že byla u toho přítomná jeho paní a sdělila teda jako, že měl těžkou nehodu a že má po úraze posttraumatickou epilepsii, vysadil si léky, protože je nechtěl užívat.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Jo, takže chcete říct, aby pán určitě nevysazoval léky. Ano, moc děkujeme, to je velice důležitá poznámka. To znamená, žádná alergie by neměla vést k tomu, že vysadíme léky, které jsou velice důležité. A moc vám děkuju, že jste na tohleto upozornil.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Děkujeme moc, a samozřejmě rádi přivítáme i další dotazy na telefonním čísle 221 553 777.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Dnes na téma Potravinové alergie.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Já bych ještě chtěla doplnit, že z věcí, které mohou ty alergie potencovat nebo zhoršovat, je aminokyselina taurin, kterou můžeme najít v různých energetických nápojích spolu s kofeinem, kde se teda efekt potencuje a tam vzhledem k tomu, že tahle aminokyselina zvyšuje potenciál zánětů, tak může docela poškozovat imunitní systém. Takže zejména dětem, mladistvým, maminkám bych opravdu nedoporučovala pít tyhlety energydrinky, protože můžou vyvolávat různé potíže.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Paní doktorko, jak s těmi alergiemi bojovat úspěšně? Nejenom, že se zbavíme v tu chvíli toho příznaku, ale abychom prostě se jich třeba zbavili nadobro.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
No, nevím, jestli zbavit nadobro, pokud ty alergie už máme diagnostikované, tak asi bych to nepokoušela, protože tam je důležité vysadit tu problematickou potravinu. Proto jsou v těch meníčkách napsané ty alergeny, abychom se toho drželi. Jinak samozřejmě tím specialistou, který alergii potvrdí nebo vyvrátí, je alergolog, imunolog, pokud jsou ty alergie mnoho četné, tak někdy je potřeba brát léky. Ale já ještě pořád přemýšlela o tom, co poradit té dámě, co volala kvůli synovi. Říkala, že vlastně ty léky na epilepsii mu zhoršily mikrobiom nebo tedy bakteriální osídlení ve střevě, napadlo mě zkusit Lactobacillus casei, který to se dá jako probiotikum koupit v lékárně. A zkusit zvýšit trošku příjem vlákniny, ať už rozpustné nebo nerozpustné, protože to je zase to, v čem se ten Lactobacillus udrží. A po dobu vlastně toho braní těch léků, které opravdu ať nevyslovuje, tak zkusit tato probiotika, ale to musí brát několik týdnů, aby zjistil efekt. Čili opravdu zkusit třeba po dobu tří, čtyř týdnů brát systematicky a potom zkusit trošku nějaký mléčný výrobek a zjistit, jestli se to nezlepšilo.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Máme dotaz telefonní v našem pořadu týkajícím se potravinových alergií. Dobrý den.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Dobrý den.

Paní JARMILA, posluchačka
Dobrý den, tady Jarmila. Paní doktorko, já sice nemám žádný dotaz, ale já vám musím říct, že vás poslouchám každej čtvrtek a jste úžasná, protože vy všechno vysvětlíte, poradíte. Já myslím, že takových..

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Jo chytrá jako rádio, viďte.

Paní JARMILA, posluchačka
..vysvětlí málokterý lékař. Děkuju vám za ten pořad.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Jé, moc děkuju za milá slova a přeju hodně zdraví a zahřála jste mě na duši, děkuju vám za laskavost.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
Děkujeme i za tuhle reakci. Poslední věc, na kterou se chci ještě zeptat, jestli nám s léčbou nebo s úpravou těch alergií pomohou i některé potraviny, některé, které třeba budou mírnit ten efekt nebo možná preventivně bychom je měli zařazovat do jídelníčku, abychom třeba nedostali nějakou.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Je spousta klinických studií, které se snažily nějakým způsobem tohleto dokázat. To, co bylo v podezření, že by mohlo mít pozitivní efekt, to byly nenasycené mastné kyseliny rybích tuků, ale bohužel ty výsledky těch studií vyšly různorodě. Každopádně ale my máme rybích tuků ve své stravě málo, čili tady bych rozhodně doporučila to vyzkoušet, byly různé preparáty s rybími tuky, ale já mám raději ty rybí oleje a rybí tuky v té přirozené podobě. To znamená zkusit tohleto. Máme ryb ve svém jídelníčku málo, správně bychom měli mít 5 porcí ryb. No, tak tomu se vůbec neblížíme ani. Čili zkusit alespoň rybí tuk buď kapslích nebo v nějaké té přirozené podobě jako tresčí játra nebo tak.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
To byla poslední dnešní rada. Já moc děkuju za návštěvu a budu se těšit zase příště, paní doktorko, mějte se hezky.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, lékařka, výživová poradkyně
Já taky, na shledanou.

Klíčová slova: