Diabetes a ovoce. Trocha fruktózy neškodí, hlavní je jíst vyváženě

Myslet si, že diabetici by ovoce jíst neměli – prostě protože je sladké – by bylo naivní. "Člověk s diabetem 1. typu by měl především dodržovat zásady racionální výživy. To znamená také jíst dostatek zeleniny a přiměřené množství ovoce denně," říká MUDr. Klára Picková, která se nemocí dlouhodobě zabývá jako lékařka i autorka odborných knih.
Pozor na fruktózu?  
Není cukr jako cukr. Ovoce obsahuje hlavně fruktózu, jednoduchý sacharid, který vědci někdy spojují se zvýšeným krevním tlakem. Například výzkumníci ze zdravotního střediska Coloradské univerzity v Denveru zkoumali jídelníček 4 528 dospělých a zjistili, že větší množství fruktózy v jídle a hypertenze u nich jdou často ruku v ruce.  ...

 

Klíčová slova: