Kraj ocení aktivní dobrovolníky. Kdo si to zaslouží?

Střední Čechy – Humanističtí vzdělanci před čtyřmi staletími rádi zmiňovali: "Jak pravil moudrý Seneca…" Římský filozof, literát a politik jim zanechal celou řadu citátů. Mnohé jeho výroky z éry těšně po přelomu letopočtu přitom od období antiky před éru renesance až po současnost ani trochu nezestárly; zůstávají navýsost aktuální. Třeba ten, který se týká humanity: "Všude tam, kde je člověk, je místo pro dobrý čin."

"Právě tahle slova se stala mottem ankety Dobrovolník Středočeského kraje, která vstupuje už do sedmého ročníku. Tedy: do VII. – abychom zůstali věrni římské tradici. Kraj ji vyhlašuje kvůli ocenění dlouhodobých nebo výjimečných aktivit v dobrovolnické práci. Cílem je jednak vyslovit uznání lidem, kteří nezištně pomáhají tam, kde je třeba (byť někdy se vlastně "pouze" věnují tomu, co je baví, a přesto dokážou být prospěšní ostatním a rozdávat radost i úsměvy), jednak také zviditelnit neziskový sektor ve Středočeském kraji jako nezastupitelnou součást občanské společnosti.  
Ocenění Dobrovolník Středočeského kraje za rok 2017 budou na krajském úřadu předána 28. března. Tam mimo jiné zazní slova o tom, že dobrovolnictví je základním stavebním prvkem občanské společnosti – a umožňuje posilovat takové hodnoty, jako jsou družnost, zájem o druhé či služba jiným lidem.  

Ovlivnit, kdo dostane pozvánky k převzetí cen, přitom může leckdo: vedle představitelů kraje nebo obcí také spolky a občanská sdružení, nestátní neziskové organizace či školy a školská zařízení. V rámci ankety mohou jejich zástupci předložit své návrhy se...
 

Klíčová slova: