Návštěva poodhalila žákům školy svět nevidomých

Rychnov nad Kněžnou - Koncem ledna navštívila rychnovskou školu ZŠ Mozaika paní Renata Moravcová z Dobrušky, která je předsedkyní odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých v Dobrušce a v Rychnově a současně i předsedkyní celorepublikového Klubu držitelů vodicích psů.

"Jezdí po školách a knihovnách, pořádá spoustu akcí, ve kterých se snaží propojit dva světy. Spolu s Moravcovou přijel i obrovský čtyřnohý pomocník Xanto. Jak sama říká: "Xantíka už neberu jako svého pomocníka, Xantík je moje druhá polovička." Při besedě se snažila přiblížit "Svět nevidomých, a nás, koukavců, jak si pro sebe pojmenovala lidi, kteří vidí."
Děti si při besedě vyzkoušely hladinku - pomůcku při nalévání vody do hrnku, slepecké hole bílé barvy, slabikáře pro nevidomé, test-color - tento přístroj nevidomému sdělí barvu oblečení, kterou má na sobě, mobilní telefon s hlasovým výstupem. Dále mohou takto handicapovaní lidé využívat GPS navigaci pro nevidomé, což není případ Renaty Moravcové - má Xantíka.
Ve spolupráci s Městem Dobruška Moravcová pořádá kulturní vystoupení s názvem "Barevná tma". Na akci mohou lidé zavítat letos 22. března. Program začíná již...
 

Klíčová slova: