Mění společnost k lepšímu

V letošním ročníku Ceny Floccus vyzdvihla Nadace České spořitelny ty organizace, které jsou příkladem pro ostatní ve snaze o systémové změny ve společnosti.

Mění společnost k lepšímu, aby dokázali zajistit důstojné stáří, péči pro lidi s mentálním postižením a prevenci a léčbu drogové závislosti. Nebojí se ani měnit to, co nefunguje. Cena Floccus, kterou letos na konci ledna již počtvrté udílela Nadace České spořitelny, vyzdvihuje právě tyto organizace a jednotlivce.

Místopředsedkyně poroty Nina Janyšková, která působí jako terapeutka oddělení závislostí Psychiatrické nemocnice Bohnice, vysvětluje: „Všechny nominované organizace a jednotlivci si zaslouží za svoji práci naši úctu. Jejich práce opravdu není lehká. Často musí přesvědčovat veřejnost o potřebnosti svých služeb a někdy i bojovat za jejich uznání. Hodnota Ceny Floccus je tak mnohem podstatnější než může být poskytnutá finanční podpora, ačkoliv ta je pro tyto organizace také velmi důležitá. Uznání, možnost představit svou záslužnou práci, její ocenění, to je nejlepší motivace k pokračování v činnosti, která je mnohdy vyčerpávajícím bojem'.”

Každý ročník Ceny Floccus se zaměřuje na jedno konkrétní téma. V tom letošním Nadace ČS vyzdvihla ty organizace, které jsou příkladem pro ostatní ve snaze o systémové změny ve společnosti.

"Stát proti většinovým názorům vždy vyžaduje odvahu. Chtěli jsme ocenit organizace, které se zasazují o změny v systému péče o danou cílovou skupinu. Tedy zda a jak konkrétně šíří a prohlubují dobrou praxi a efektivně pracují na systémových změnách,” upřesňuje Dagmar Sladká, projektová manažerka nadace.

Proto například Život 90 získal zvláštní ocenění poroty za to, že již 27 let soustavně bojuje za zlepšení kvality života seniorů a jeho působení ovlivnilo celou seniorskou populaci v ČR. 

Laureáti Ceny Floccus

Vítězi čtvrtého ročníku se stali mezi jednotlivci Pavla Baxová, ředitelka občanského sdružení Rytmus, Ján Cabadaj, vedoucí lékař chebského Hospice sv. Jiří a Jiří Dvořáček, primář a ředitel Psychiatrické nemocnice Červený Dvůr, Český Krumlov.

Mezi organizacemi si na první příčku sáhly Institut důstojného stárnutí Diakonie ČCE, Anima - terapie, pardubická ZŠ a Praktická škola SVÍTÁNÍ, o.p.s..

Zvláštní cenu poroty získal Život 90, z.ú. Svého favorita volila i veřejnost a do internetového hlasování se zapojilo téměř 3000 lidí, tam těsně vyhrála jihomoravská dílna pro lidi s mentálním handicapem z obce Ořechov V růžovém sadu, z. ú. Zaměstnanci České spořitelny dali počtvrté za sebou nejvíce hlasů hospicovým službám, letos ocenili prachatický Hospic sv. Jana N. Neumanna, o. p. s.

S oceněním se váže také finanční odměna: 100 tisíc Kč pro organizaci a 50 tisíc Kč pro jednotlivce.

V předchozích třech ročnících ceny rozdala nadace 27 ocenění. Na webových stránkách Nadace České spořitelny lze dohledat veškeré informace i anotace ke všem laureátům.

Kateřina Šimonová

Klíčová slova: