Vladimír Štěch (65) z Chebu požádal o protézy, a proto mu nedali vozík: Amputovali mi nohy, nemůžu do bytu ve 2.

Schodiště k bytu je pro něj nepřekonatelnou překážkou. V domě, kde žije, není výtah. Vladimír Štěch (65) z Chebu přišel o obě nohy. Nedostal vozík a ocitl se tak rázem bezmocný a na ulici.

Vladimír je těžký diabetik. Lékaři mu amputovali obě nohy loni v lednu kvůli sepsi. "V nemocnici se mě ptali, zda chci protézy či invalidní vozík. Já řekl, že bych rád protézy. V tom momentě jsem neměl na vozík nárok. Přivezli mě sanitkou domů a uložili do postele," vypráví nešťastný senior. Ten se najednou ocitl uvězněný ve svém bytě.

Má ho ve druhém patře, kde není výtah. "Těžko jsem mohl začít oběhávat úřady. Syn mi sice velmi pomáhal, ale žije a pracuje v Německu. Manželka zemřela nedávno," dodává. I přesto si na Úřadu práce v Chebu zažádal o příspěvek na péči. Úřad práce žádost o příspěvek zamítl s tím, že přijde do bytu udělat místní šetření.

"Řekl jsem jim, že ale v bytě nejsem, že se do něj nedostanu. Po chvíli jsem na to kývnul s tím, ať tedy s sebou vezmou dva muže, kteří mě nahoru vynesou. To úřednice odmítla a řekla, že mám přijít, až budu mít nový byt," popsal jednání s...
 

Klíčová slova: