Fotografiemi pro radost

V pondělí 8. ledna doputuje do Ostravy výstavní kolekce nejlepších snímků charitativního projektu Pomáháme fotografiemi. Bude k vidění ve výstavních prostorách Knihovny města Ostravy v Ostravě-Vítkovicích.

Jednotlivé fotografie pocházejí od autorů z organizací věnujících se péči o děti a dospělé s mentálním postižením a zachycují nejrůznější zážitky a aktivity těchto lidí.

Výstava Fotografiemi pro radost se uskuteční díky spolupráci Knihovny města Ostravy a ostravského Čtyřlístku – centra pro osoby se zdravotním postižením, který je do projektu Pomáháme fotografiemi zapojen již druhým rokem.

„Jsme rádi, že v letošním roce bude zážitky lidí s mentálním postižením sdílet prostřednictvím této putovní výstavy i široká veřejnost, protože mnozí z nás často ani netuší, jak barevný svět to může být, a že je možné i nepatrnou podporou šířit dál jejich pohled na svět. Máme se často od těchto lidí co učit, a to je dle mého názoru podstata jejich integrace mezi nás,“  vysvětluje ředitelka projektu Pomáháme fotografiemi paní Marta Kopecká.

Vedle ostravského Čtyřlístku se letos do tohoto projektu zapojilo dalších 11 neziskových a příspěvkových organizací z celé České republiky. Jeho patrony jsou známé osobnosti nejen uměleckého světa: fotografové Robert Vano a Lenka Hatašová, herečka Milena Steinmasslová, herečka a výtvarnice Iva Hüttnerová, atomová fyzička a politička Dana Drábová, hudební skupina Sto zvířat a jeden z nejlepších baristů České republiky - Adam Neubauer.

Letošní ročník projektu Pomáháme fotografiemi vyvrcholil v říjnu společným koncertem zúčastněných organizací a výstavou nejlepších fotografií v pražské zoologické zahradě, kde spolu s kapelou Sto zvířat koncertovali i členové hudební skupiny Rytmy ostravského Čtyřlístku.

Projekt Pomáháme fotografiemi pomáhá zároveň plnit nejrůznější přání klientů zapojených organizací, a to jak prostřednictvím internetových aukcí jejich výrobků a hraček, tak finančními příspěvky.

Výstava Fotografiemi pro radost zahájila své putování letos v listopadu v Táboře a pokračuje v dalších městech České republiky. V Knihovně města Ostravy ve Vítkovicích bude mít vernisáž v pondělí 8. ledna v 10.00 hodin dopoledne a potrvá do konce ledna 2018. Přijďte se podívat, určitě stojí za návštěvu.

Bohdana Rywiková

Klíčová slova: