Kalendář Velikáni ticha představuje dvanáct neslyšících osobností

Pod šikovnýma rukama uměleckého maskéra Marka Maxe Capouška se k nepoznání proměnilo dvanáct neslyšících zaměstnanců Tichého světa. Někteří se přitom přenesli i o několik století zpět.

Charitativní kalendář organizace Tichý svět pro rok 2018 představuje dvanáct slavných osobností, které spojuje jejich vlastní životní zkušenost se světem neslyšících. Patří mezi ně Ludwig van Beethoven, Francisco Goya, Bedřich Smetana, Marlee Matlinová a další.

Společnost přizvala ke spolupráci uměleckého maskéra Marka Maxe Capouška, pod jehož šikovnýma rukama se k nepoznání proměnilo dvanáct jejích neslyšících zaměstnanců – osobností Tichého světa. Někteří se přitom přenesli i o několik století zpět.

Například Roman Havlíček, barman v Tiché kavárně, pro kalendář zpodobnil otce kosmonautiky Konstantina Eduardoviče Ciolkovského (1857-1935). Práce na kalendáři ho těšila, protože představuje svět neslyšících. „Ten je malý, a proto jsem rád, že jsem ho pomohl ukázat. Focení jsem si užil, obzvlášť dlouhé vousy…,“ s úsměvem hodnotí nevšední zážitek Roman.

Fotografem kalendáře je Ondřej Kači, grafik Tichého světa, pro něhož je fotografování koníčkem a má za sebou několik samostatných výstav. V prestižní soutěži Nikon kalendář 2017 se v obrovské konkurenci dostal mezi 50 nejlepších v České republice. Úspěch slavila i jeho putovní výstava Svět ticha, představující život neslyšících.

Maskér Marek Max Capoušek působí v pražském Stavovském divadle, v minulosti externě spolupracoval s Městským divadlem Brno. Jako maskér se podílel na filmech Piko (2010), Götz von Berlichingen (2014), Adventurers (2017), Hastrman (2018) a několika studentských filmech, televizních reklamách a personálních projektech.

Křest kalendáře proběhl ve středu 8. listopadu v Tiché kavárně, první pražské kavárně s neslyšící obsluhou. Jednotlivé fotografie z kalendáře jsou v Tiché kavárně vystaveny do konce listopadu. 

Klíčová slova: