Cukrovka, léčba, prevence

ČRo Dvojka
-
Jiří HOLOUBEK, moderátor
A já doplním Naďu Procházkovou, že cukrovce se budeme věnovat s mužem, jehož času si velmi vážíme, protože se u nás v republice zase nevyskytuje tak často, a když už se sem dostane, tak jeho program je velmi nabitý. Našim hostem už za chvíli bude pan doktor George Grunberger, mezinárodně uznávaný odborník na diabetes. Od svých 18 let, 17 vlastně žije ve Spojených státech amerických. Jako první a dosud jediný Čech zastával také funkci prezidenta Americké asociace klinických endokrinologů, tedy největší organizace klinických endokrinologů na světě. No, a nám věnuje svůj čas v následujících minutách. Vy se samozřejmě tak, jako je u nás obvyklé dostanete možnost ptát se na cokoliv, co vás zajímá například telefonicky nebo e-mailem. Všechno doplníme, diabetes naše dnešní téma, začínáme už za chvíli. Hezké dopoledne a klidný poslech.

/ Písnička /

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Vždy ve středu jen naše dopolední Poradna, která právě teď začíná, zdravotnická. A dnes vítáme ve studiu velmi váženého hosta, je tady s námi pan profesor George Grunberger. Pěkné dopoledne, pane profesore.

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Děkuji mockrát za pozvání.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute v Michigan, hostující profesor na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Diabetes naše dnešní téma. Vítám také Zuzku Vlčkovou, která bude sledovat vaše dotazy. Hezké dopoledne, Zuzko.

Zuzana VLČKOVÁ, redaktorka
Hezké dopoledne a je to vlastně na stejné adrese, která tu teď tak trochu zazněla dopoledne@rozhlas.cz, napsat nám můžete také přes facebookový profil Českého rozhlasu Dvojka a samozřejmě také přes naše webovské stránky 2.rozhlas.cz.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Přeskočím dlouhý úvod a přeskočím statistiky, protože bych rád co nejlépe využil času pana profesora. Začněme tedy tím, pane profesore, že si řekněme a zopakujme, já věřím, že řada našich posluchačů to ví, co to je vlastně diabetes, by mě zajímalo a jako podotázka známe minimálně dva druhy, první, druhý typ. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Zuzana VLČKOVÁ, redaktorka
No, tak to je důležitá otázka, protože lidi občas nemají ponětí o čem se mluví. Diabetes teprve jako nemoc má několik různých významů. Diabetes sám akorát znamená, že ten pacient hodně močí, že ten diabetes mellitus, mellitus je z latinských mell ta moč je sladká, tak to bylo původně diagnózováno. Čili diabetes mellitus o čem mluvíme, a ta je diagnózovaná charakterizovaná zvýšenou úrovní hladiny v krvi glukózy, cukr glukóza. A jak říkáte, to se pak rozděluje na různé kategorie, ale každý člověk s diabetes mellitus má zvýšenou hladinu glukózy v krvi, tak se to diagnózuje. A pak je diabetes prvního typu, který je autoimunní, takže pacient dělá protilátky proti části vlastního panktreatu. A to je asi možná 5 %. Toto kdysi se tomu říkalo diabetes dětí.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Dětská cukrovka.

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Dětská cukrovka, jak říkáte česky, ale v každým případě to je dnes typ prvního typu. Asi 90, 95 % cukrovky diabetes mellitus je druhého typu, a to je ta epidemie, vlastně ta pandemie se odhaduje, že dneska je přes 300 milionů lidí na světě má diabetes druhého typu, a to je velice složitá nemoc, protože znova diagnózovaná je zvýšenou hladinou glukózy v krvi, ale příčiny jsou velice komplikovaný, kdy pacient nevyrábí dost inzulinu, to je základ, ale mimo také má takzvané ionizon rezistenci, to znamená, že ty orgány nejsou schopný reagovat na inzulin. Ta prvního typu nevyrábí inzulin, ta část pankratu je zničena, takže inzulin se nevyrábí. Druhého typu vyrábí inzulin, ale není to dostatečný a jelikož ta funkce nebo akce inzulinu není dostatečná, tak ta úroveň glukózy se zvyšuje.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Dvě další otázky. Jednu k prvnímu typu cukrovky, nevyrábí inzulin jste řekl, dětská cukrovka, takové to lidové pojmenování, myslím si správně, že to je věc na celý život?

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Ano, bohužel můžeme, můžeme o tom později mluvit, můžeme předejít cukrovce druhého typu, když máte dost takzvané prediabetes, ale je to nevyléčitelná nemoc. Jakmile to máte, dá se to léčit, a to je ta podstata to, co já dělám, to je mé povolání, léčit ty pacienty, komplikace diabetu, ale nedá se to vyléčit bohužel ještě, takže do konce života.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Řekl jste to ohromné číslo před chvílí u cukrovky druhého typu, je to civilizační choroba?

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Jistě že jo. Říká se, já nevím jak se tady říká teda v Česku, ale jeden termín dneska světový je diabezita, protože jasně se ukazuje, že epidemie nebo pandemie obezity předešla epidemii diabetu druhého typu. Takže ta obezita a diabetes jdou dohromady a ten termín diabezita je velice populární. Další termín, který jsem slyšel, cocacolonizace, kdy prostě jako shrnuje to ta západní životospráva od těch soft drinků coca coly a těch McDonald´s a to rychlý jezení a ten celý životní styl západní bohužel způsobil nebo urychlil tuhle tu epidemii. To je čistě otázka životosprávy, protože naše geny se nezměnily, naše okolí, jak my reagujeme, tak to okolí se změnilo a samozřejmě, že máte tu predispozici, že máte geny, které vás předurčí to mít a teďko na to dáte tu špatnou životosprávu, sednete si ke computeru, používáte mobily a přestanete chodit, protože sedíte v autě a jíte tyhle ty různý jedy a kdo ví, co je ještě ve vzduchu, ve vodě, tak to urychlilo tu epidemii.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Mluvil jste ale o tom, že to dokážeme léčit, dokážeme předejít cukrovce druhého typu. Dá se říct pro potřeby rozhlasového vysílání ve stručnosti jak?

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Já myslím, že to je jako dost nudný ta předpověď, protože je daleko fascinující, protože pokud se ty studie neudělaly, tak máme studie a hypotézy. Dneska máte velké studie, které byly dělány ve Švédsku, ve Finsku, v Číně, v Indii, ve Spojených státech zrovna státní studie ukázaly, že jak se dá předejít tý cukrovce druhýho typu, lidi, kteří už to mají jako, jsou prostě už v tom stádiu, že ji dostanou, například ženy, které měly cukrovku při těhotenství a pak to odešlo, porodily, nebo lidi, který mají velkou jako rodinnou historii, tak můžete tomu předejít životosprávou. To znamená zvýšení fyzický aktivity a snížení hmotnosti a bylo taky pár léků používáno a nic není tak silný jako změna životosprávy a zhubnutí a víc fyzický aktivity.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Dočetl jsem se, že lidé trpící cukrovkou mají až o 70 % větší šanci, že onemocní kardiovaskulárními chorobami. To je údaj, který stále platí, to číslo, ta procenta?

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Já myslím, že je to ještě horší to je, protože co se stalo, já myslím, že jsme trošku obětí našeho úspěchu, to znamená, že dneska pacienti neumíraj na akutní komplikace a na infekce a podobně, a tím, že máme ví pacientů a víme jak se o ně líp starat, víc pacientů s diabetem se dožije vyššího věku, a teďka máme samozřejmě tyhle ty chronický komplikace a dneska pacienti, většina pacientů dneska s diabetem umírá kvůli kardiovaskulární nemoci, jestli to jsou mozkové infarkty, jestli to jsou infarkty myokardu, jestli to je selhání srdce a rozhodně víc než půlka smrtí u diabetiků je způsobena kardiovaskulární komplikací.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Což souvisí s cukrovkou jako takovou, anebo je to další jaksi komplementárně spojená věc souvisejí s životním stylem?

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Kolik hodin mám na to odpovědět?

Jiří HOLOUBEK, moderátor
3,5 minuty, pane profesore.

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
3,5 minuty, no, ale vy už jste to nastínil, protože ta situace je velice komplikovaná, protože my víme, že když má ten člověk cukrovku, tak má mnohem větší šanci zvýšené komplikace mít kardiovaskulární dvakrát, třikrát, čtyřikrát vyšší, ale ke zvýšení cukru samotný není ta jediná příčina, a právě to je dilema, protože to okolí, to v čem žijeme dneska, ta životospráva bohužel vede k obezitě, k hypertenzi, to je vyšší krevní tlak, vyšší tělesná hmotnost a vyšší cholesterol a máte tyhle ty kardiovaskulární rizika, ty faktory, které dospěje k ateroskleróze a kardiovaskulární nemocni u každého, ale mít cukrovku, zvlášť nekontrolovanou cukrovku ještě k tomu to urychlí. Takže diabetici dostanou ty problémy mnohem dříve, možná o 10, 20 let dřív a jsou mnohem jako bych řekl vážnější, to dává smysl. Takže ti pacienti, když přijdou a jsou diagnózováni s tou cukrovkou, už mají bohužel ten podklad tu hypertenzi, obezitu, vysoký cholesterol. Takže my můžeme léčit ten cukr, ale bohužel s čím oni už přišli do tý ordinace ten první den, tu zátěž už mají.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
A to už je hotovo.

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
A to už je hotovo a to už se těžko dá odstranit, a to je právě to dilema, co my máme, takže my vidíme ty pacienty už moc pozdě, i když toho pacienta vidím prvním den, to znamená zvýšenou glukózou, už je pozdě.

posluchač
Náš děda před námi dlouho zatajoval cukrovku a podceňoval léčbu. Bohužel to došlo až tak daleko, že téměř přišel o zrak. Dá se operativně napravit poškození způsobené neléčenou cukrovkou? Děkuji, Jan.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Operativně napravit poškození neléčenou cukrovkou, dá se, pane profesore?

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Dá se, dá se, v dnešní době jsou úplně neuvěřitelné pokroky a samozřejmě nejradši by člověk předešel tomu problému než kontrolovat cukrovku, protože to je tradiční klasická komplikace cukrovky, to poškození retiny a zraku a pak oslepnutí, ale v dnešní době existují nové přístupy. Ophthalmologové mají, tam se dá injekce růstových faktorů, který je schopný tu retinopatii jako vylepšit a vrátit zrak, když se to objeví brzy.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Čili to možné je, to byla odpověď vlastně na první dotaz, kterých věřím, bude v následujících minutách více a více, protože ptát se můžete i vy například na e-mailové adrese dopoledne@rozhlas.cz a nebo můžete zkusit naše telefonní čísla 221552424 nebo 2525. Naším hostem zůstává pan profesor George Grunberger.

/ Písnička /

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Už teď je jasné, že kdybychom tady s panem profesorem Georgem Grunbergerem seděli až třeba do jedné, do dvou hodin odpoledne, takže by náš čas ani nestačil, musíme využít ten, který je nám přidělen už jenom proto, že pan profesor má před sebou dnes ještě dvě přednášky ve dvou různých městech naší republiky a musí to všechno stihnout, ale jsme rádi, že je tady dnes s námi. Naším tématem je diabetes. A je čas na vaše dotazy. První posluchač či posluchačka už je na telefonu. Hezké dopoledne.

osoba
Dobrý den, tady je Věra z Prahy. Zdravím vás, pánové. Pane profesore, chci se vás zeptat, je mi 73 roků a trpím dá se říct, no, tak asi 10 let mám poruchu glukózové tolerance, prosím pěkně, jednou mám cukr, jsem jak na hrazdě 5,7; 6; 6,3 ale léky teda neberu, říkal pan doktor zvýšený cholesterol, ale chci se zeptat, jestli je jako dobrá věc, já jsem si teda koupila chrom, kterej jako má vyrovnávat cukr v těle. Tak bych vás chtěla poprosit, jestli byste mi mohl zodpovědět, jestli třeba dělám dobře, jo, je to teda velice přírodní chrom, je to prostě finský chrom, takže prostě se chci zeptat, prostě, no, nemůžu se toho nějak zabit, taky trošku nadváha a bojuju s tím taky prostě a říkám, jsem jak na houpačce. Děkuji srdečně. Zdravím a krásný Vánoce.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Děkujeme.

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Mockrát děkuju za ten dotaz, ale váš dotaz je velice častý, tak myslím, že máte aspoň to štěstí, že ta glukóza nešla ještě tak nahoru, takže máte ten prediabetes a je jasné, když zvýšíte ještě víc tu váhu, tak pravděpodobně to dostanete tu plnou cukrovku. Takže vám jako přeju hodně štěstí v tom, abyste bojovala úspěšně s tou váhou a myslím, že ta ztráta váhy je mnohem důležitější než ten chrom. Je to velká kontroverze, jestli ten chrom pomáhá, protože se ukazuje, aspoň teda u zvířecích modelů, jako třeba u krys nebo myších, že chlor zlepšuje glukózovou toleranci, ale já jsem ještě neviděl studiu u lidí, které tvrdily to. Na druhou stranu si říkám chrom nemůže poškodit a jako doktor, pokud nepoškodí, tak to je fajn, ale já myslím, že to ztracení hmotnosti bude důležitější než ten chrom v tom, abyste předešla tý glukóze. Takže vám přeju veselé svátky.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
A ještě člověk ušetří za chrom.

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Jistě, jistě.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Díky za odpověď, podíváme se do e-mailů.

Zuzana VLČKOVÁ, redaktorka
Paní Justýna má hned několik dotazů. Zajímá ji jak se léčí pacienti s prvním typem cukrovky ve Spojených státech a jestli je tato léčba hrazená z pojištění?

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
My v Americe máme, nakonec na celém světě rostoucí počet pacientů prvního typu, o tom se většinou nemluví, protože to je možná 5 %, ale v Americe to je přes milion pacientů, a jak jsem říkal, to je autoimunní nemoc a ti pacienti nejsou schopný vylučovat žádný inzulin. Čili léčení je intenzivní inzulin, a to jsou jako dvě různý možnosti. Jedna je dát inzulinovou pumpu, která kontinuálně dává inzulin jako pod kůži, a druhá je, že si pacient dává 4, 5 i více injekcí denně inzulinu, to je jediná možnost jak to léčit. Samozřejmě životospráva, všechno ostatní taky. A důležitá věc je, že samozřejmě ten pacient si musí pořád kontrolovat hladinu tý glukózy, protože když dáte moc inzulinu, tak ten cukr může jít moc dolu, když nedáte dost, tak zase nahoru. Takže je to velice komplikovaný. Já mám stovky pacientů ve svý ordinaci, kteří mají prvního typu, velice náročná nemoc, léčitelná, ale ten pacient opravdu musí mít tu jak tu správnou životosprávu, tak taky inzulin pořád a pořád monitorovat tu glukózu, aby se nedostal do takového toho problému. A co se týče hrazení, to je velice samozřejmě jako bych řekl drahá nemoc, protože mimo všech ostatních léků musíte mít inzulin, musí mít technologii na dodávání toho inzulinu a technologii na měření tý glukózy, takže záleží jenom jaký má člověk pojištění, ale bez pojištění se to léčit nedá, protože to je tak drahá nemoc, ale tak všechny pacienty, které já vidím, mají pojištění buď jako veřejný, to znamená lidi, kteří mají třeba malý příjem a nebo lidi, kterým je nad 65 let v Americe, mají pojištění to veřejný, a ostatní lidi většinou mají privátní pojišťovnu.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Vypadá to, že Zuzka má ještě doplňující dotaz.

Zuzana VLČKOVÁ, redaktorka
Jestli můžeme doplnit druhou část otázky paní Justýny. Jaká je nyní nejmodernější pumpa a znamená to něco pro diabetiky, že se například nemusí tak často měřit a podobně?

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Ano, tak to musíme rozdělit na dvě věci, ta technologie má dvě části. Jedno je dávání toho inzulinu, a ta pumpa, jsou dva druhy pump. Ta jedna pumpa je taková, že pacient si dá inzulin do tý pumpy, pak máte jako plastickou trubičku, která pak končí takovým malým v tý kanyle, která se dá pod kůži. A druhá pumpa je vlastně samotná, která se dá přilepí jako na tělo a tři dny to tam je a dálkově se to ovládá, jo, ale v každém případě ta pumpa dává inzulin pořád kontinuálně a když člověk předtím začne jíst, tak si vykombinovat, vypočítat kolik bude jíst a podle toho pak si ještě dát tu dávku extra. Ta glukóza měření, dneska kontinuálně, kde jsou senzory, který pacient si dá pod kůži a jednou týdně a nebo jednou za dva týdny to ukazuje pořád ten cukr, takže se může podívat, když máte na hodinkách nebo v chytrým telefonu na pumpě přímo to vidíte, takže tím pádem si nemusíte kontrolovat, nemusíte si píchat ten prst a dívat se kolik ta glukóza je a možná i dvakrát denně, ale vidíte pořád prostě jaká ta úroveň je, prostě jako vám to dá jako poplašný signál a podobně, když ten cukr jde moc nahoru nebo dolů.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Díky a v této části Poradny ještě jeden telefonický dotaz. I vás vítáme ve vysílání. Dobrý den.

osoba
Dobrý den. Jsem to já, prosím vás?

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Ano, posloucháme vás.

osoba
Dobrý den, chtěl bych vás pozdravit a chtěl bych se zeptat pana profesora. Je nás pět sourozenců a všici máme diabetes druhého stupně. Otcova maminka ona na to zemřela, je to dědičné, když máme i druhý stupeň?

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Jistě. Ano, ano, děkuju za tu otázku, to je velice důležitá otázka, protože vždycky se o tom mluví, že máme ty geny a je to dědičný u prvního typu, ale duhej typ a diabetes ještě je silně dědičný a vaše historka je myslím typická, je těžký najít pacienta diabetu druhýho typu, který nemá rodinnou historii. Bohužel je to dědičný, na druhou stranu ale dává to příležitost, když člověk zná svoji rodinu, prostě rodinný kmen a že byla ta cukrovka už v minulosti, tak doufám, že to znamená, že má jako větší vůli tomu předejít.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Vlastně je to pozitivní zpráva v tom smyslu, že mám čas se ...

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Jistě.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
... připravovat, žít podle toho, že to vím, že to ohrožení existuje.

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Přesně, přesně.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Díky za odpověď. Po písničce pokračujeme v dnešní Zdravotnické poradně, téma diabetes.

/ Písnička /

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Pan profesor George Grunberger, ředitel Grunberger Diabetes Institute v Michiganu a také hostující profesor na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze je dnes hostem dopolední Poradny na Dvojce, Poradny středeční, tedy zdravotnické. Diabetes je naše téma a vy se ptáte, ptáte se hojně. Podíváme se do e-mailu nebo možná na Facebook, Zuzko?

Zuzana VLČKOVÁ, redaktorka
Paní Helena navazuje na to, co už zaznělo, že diabetes je autoimunitní onemocnění, ona sama má zároveň také celiakii a také poruchu štítní žlázy. Ptá se, jak často je tento souběh obvyklý?

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Bohužel velice často, protože jak jsme říkali ten diabetes prvního typu je autoimunitní a ta celiak nemoc, tak ty různý nemoci štítný žlázy, to jsou taky žlázy, všechno jsou žlázy, takže je rutina, když pacient má diagnózu jakýkoliv z tý nemoci, tak okamžitě odeberete krevní vzorek na to měřit antibody, ty antilátky a ty ostatní, protože velice často to chodí dohromady.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Díky za odpověď. Další telefonát, kdo se dovolal? Pěkný den.

osoba
Dobrý den, posluchačka z Moravy. Prosím vás, nezlobte se, mně unikla ta informace důležitá při tom diabetu prediabetu, tedy užívání toho chromu, jestli je to dobře nebo jestli to má nějakej, jestli byste mohli zopakovat? Děkuju moc.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Také děkujeme.

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Ano, děkuji, ta otázka je velice populární otázka. Co já jsem říkal je, že existují důkazy, ale většinou ze zvířecích modelů, u krys nebo u myší, že chrom vylepšuje glukózovou toleranci, ale bohužel to u lidí nebylo nikdy dokázáno, a tak já si myslím, že používání chromu není tak důležitý jako spíš to, že správná životospráva a ubrat na váze, protože to víme, že to předejde tomu přechodu z prediabetes na diabetes, já myslím, že ten chrom není tak důležitý jako je ta opravdu zdravá životospráva.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Díky za zopakování, možná doplnění, upřesnění a podíváme se znovu do e-mailu. Další dotaz, Zuzko?

Zuzana VLČKOVÁ, redaktorka
Pan Pavel se ptá, jestli dítě, které se narodilo nebo mamince, která trpěla těhotenskou cukrovkou, má zvýšené riziko toho, že také cukrovkou onemocní?

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Ano, má, protože jak jsem už říkal, že ten diabetes druhého typu je velice silně dědičný a mít tu jak jsem říkal, česky, prostě mít cukrovku při těhotenství je vlastně odrůda druhého typu a pacientka, která má cukrovku při těhotenství, po porodu většinou toto odejde, ale bohužel se to vrátí skoro vždycky. Takže ta pacientka má do konce života větší šanci, že dostane ten diabetes, ale bohužel taky její děti mají vyšší šanci, to znamená, že není jasný, že to dostanou, jak jsme už předtím říkali u těch jiných případů, když už člověk ví napřed, že má větší riziko, tak to by měl opravdu nějaká incentiva na to opravdu se správně chovat, aby se mělo předejít.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Ještě jeden a pravděpodobně poslední dnešní telefonický dotaz. Vítejte ve vysílání. Dobrý den.

osoba
Dobrý den, tady posluchačka Eva z Prahy. A já bych, srdečně vás zdravím a na pana profesora bych měla takový dotaz. Jaký má názor, když si člověk bude udržovat hladinu homocysteinu tak, že neonemocní cukrovkou diabetem tedy druhého typu? Děkuji.

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
No, děkuju za tu otázku. Já myslím, že to je velice složitá otázka, protože tím se zabývali lidi už dost dlouho. Protože ty zvýšený urony třeba toho homocysteinu jsou jako spojený s rizikem inzulin rezistence diabetu, ale znova se jako s tím chromem, nikdy se ještě nedokázalo, že snižováním toho homocysteinu předejde tomu diabetu. Takže myslím, že je to nějak spojený, ale ne tak přímo, že bych se zaměřil na ten homocystein, já bych radši se zaměřil na všeobecnou správnou životosprávu a hlavně nepřibrat tu tělesnou hmotnost.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Pane profesore, za chvíli budeme končit. Zajímalo by mě, jestli z vašeho pohledu a z vaší zkušenosti se o té problematice, kterou jsme teď celou dobu probírali, mluví dostatečně, když ta čísla jsou tak zdrcující jaká jsou. Je to proto, že ty informace nemáme, anebo proto, že je nechceme slyšet dokud se nám samotným něco neděje?

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Já myslím, že to je kombinace, protože na jednu stranu, když si uvědomujete jaké obrovské náklady každá společnost vydá na léčení komplikací diabetu, tak já myslím, že i laik ví, že by bylo mnohem jednodušší a levnější předejít diabetu a pak se nemusím bát o ty komplikace. A my víme jak předejít diabetu u lidí, který mají to vysoký riziko. Já myslím, že v podvědomí každý ví, že správně se chovat, jo, nekouřit a nemít vyšší krevní tlak, vyšší cholesterol a nepřibrat váhu a kontrolovat glukózu a všechny ostatní rizikový faktory je, jak se dá předejít problémům, ale myslím, že hodně lidí to nechce slyšet. Ale na druhou stranu myslím, že spousta jak lékařů, tak pacientů opravdu neví jak tu správnou životosprávu jako naordinovat a brát to jako léčbu, protože já to vidím například ve své společnosti, že moji pacienti očekávají, když přijdu na vizitu, že jim předepíšu nějaký lék. A když mluvím o tý životosprávě a ty věci, jako které jako říct chodit víc a nebo cvičit víc a nebo jíst míň, no, tak to je nudný, protože si myslí, že jako lékař mám předepsat léky. Takže já myslím, že kombinace. Na druhou stranu my si uvědomujeme jak málo my víme například, jedna z věcí, co je jasnější, je, že mimo těch genů, který my zdědíme, bakterie v našich střevech, které mimochodem taky zdědíme, pravděpodobně jsou mnohem důležitější než jsme kdykoliv věděli, protože je jasný dneska, že ty bakterie, který žijou v našich střevách, jsou spojeny s obezitou, jsou spojeny s cukrovkou, jsou spojeny s různýma věcma, o kterých se nikdy nemluvilo a například určitě znáte lidi, kteří můžou sníst všechno, co chtějí a nepřiberou ani gram, a někdo se dívá na to, co jíte, a ztloustne.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
To je to oblíbené to je nespravedlnost, že ty můžeš a já ne.

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Ale to je jedna z věcí, které nerozumíme, ale myslím víc a víc rozumíme jak na jednu stranu jak málo víme, ale jak je důležité naše okolí, opravdu ta životospráva a co jíme.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Děkujeme moc za váš čas, ať se daří.

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Těšilo mě.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Nás těšilo velmi a třeba se u nás na Českém rozhlase na Dvojce ještě někdy potkáme. Naším hostem byl pan profesor George Grunberger. Ať se daří, pane profesore, a přejeme hezký advent, krásné svátky.

Prof. George GRUNBERGER, odborník na diabetes, ředitel Grunberger Diabetes Institute
Mockrát taky vám děkuju, veselé svátky.

Jiří HOLOUBEK, moderátor
Zuzko, díky za spolupráci, pěkný den.

Zuzana VLČKOVÁ, redaktorka
Pěkný den.

Klíčová slova: