Aktuálně

Prestižní setkání v New Yorku představilo globální trendy v dárcovství. Česko reprezentovala Asociace veřejně prospěšných organizací ČR

27.03.2024 18:42

Globální trendy v dárcovství a výzvy pro příští roky představili zástupci prestižní světové organizace Charity Monitoring Worldwide (dříve ICFO) na konferenci, která se uskutečnila v uplynulém týdnu v New Yorku. Mezi hosty z dvacítky zemí světa byl i zástupce České republiky z Asociace veřejně prospěšných organizací ČR.

Poradní orgán ombudsmana se letos bude zabývat především právem lidí s postižením na nezávislý život a přístupností webových stránek i mobilních aplikací

22.03.2024 16:29

Na prvním letošním zasedání poradního orgánu ombudsmana pro oblast práv lidí s postižením si jeho členové zvolili priority pro letošní rok. Budou i nadále sledovat, jak se v České republice daří přeměna ústavních služeb v služby komunitní. Ta je podle Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením jednou ze základních podmínek nezávislého způsobu života a zapojení lidí s postižením do společnosti. V této souvislosti bude poradní orgán prosazovat také dostatečné finanční zabezpečení lidí s postižením v podobě invalidních důchodů a příspěvků na péči. Naváže i na své dosavadní aktivity týkající se přístupnosti a zaměří na přístupnost informací v elektronické podobě.

Se silnými ročníky výrazně přibude Alzheimerovy nemoci

21.03.2024 12:43

Česko stárne. A se silnými ročníky, které se blíží k důchodovému věku, experti předpovídají strmý nárůst případů Alzheimerovy nemoci a dalších druhů demencí. Ty už v počátečních fázích představují vážná zdravotní rizika, zvláště pro pacienty, kteří se léčí s dalšími nemocemi. Jak správně diagnostikovat a léčit pacienty s Alzheimerovou nemocí a dalšími demencemi, je obsahem nových doporučených postupů, které společně vypracovali neurologové, geriatři, psychiatři a praktičtí lékaři. Zveřejnit by je měli během několika týdnů. 

Běháním sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

21.03.2024 12:35

Talent manažerka a facilitátorka Katka z Prahy chce získat 200 tisíc korun pro lidi s postižením tak, že v dubnu poběží v Praze půlmaraton na jejich počest. Snaží se tak zviditelnit kavárnu, která svým tréninkovým programem pomáhá hendikepovaným zapojit se do běžného života.

Stovky tisíc lidí v Česku netuší, že mají prediabetes – stav, kdy lze ještě zvrátit cukrovku

21.03.2024 12:29

Prudce rostoucí výskyt obezity a s ní spojené cukrovky 2. typu představuje naléhavý zdravotní i socioekonomický problém. Zatímco před necelým půlstoletím trpělo nadváhou nebo obezitou 20 % lidí a diabetem 4 %, dnes má vyšší hmotnost více než 60 % lidí a s cukrovkou se léčí každý desátý obyvatel České republiky. S cílem představit klíčová témata související s prevencí tohoto chronického onemocnění a včasnou intervencí již ve fázi, kdy je možné jej zvrátit, se ve čtvrtek 14. března pod záštitou místopředsedy Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PharmDr. Petra Fifky konal kulatý stůl s odborníky.

Praha buduje unikátní síť podpory duševního zdraví

19.03.2024 16:38

Praha vytvoří vlastní ucelenou síť péče o Pražany v oblasti duševního zdraví. Ambiciózní plán Prahy dnes představila na tiskové konferenci společně s odborníky na duševní zdraví náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví Alexandra Udženija. Dlouhodobě se zhoršující duševní zdraví populace, obzvlášť pak u dětí a dospívajících, které vygradovalo v době pandemie covid-19 a prohlubovalo se i v souvislosti s dalšími událostmi, nelítostně ukazuje také na nedostatečný systém dostupné péče, prevence i osvěty v oblasti duševního zdraví. 

Mezinárodní turnaj Powerchair Hockey poprvé v Plzni

16.03.2024 9:35

Přesné střely, rychlé vozíky a mezinárodní měření sil, to je Pilsen Powerchair Open 2024! Česká republika již mnohokrát pořádala mezinárodní turnaj v Powerchair Hockey (florbal na elektrických vozíkách), vůbec poprvé se tak ale stane mimo Prahu, a to ve dnech 29. 3. - 1. 4. 2024 v Plzni!  

Umělá inteligence bude za pár let pomáhat i při léčbě zeleného zákalu

10.03.2024 10:07

Nejen díky pokrokům v léčbě, ale i umělé inteligenci by se mohl snížit počet pacientů, kteří ztrácí zrak kvůli zelenému zákalu. Tímto chronickým degenerativním onemocnění trpí celosvětově přes 66 milionů lidí a 6 milionům z nich má vidění poškozené až k hranici slepoty. Je tak nejčastější příčinou ztráty zraku ve vyspělých zemích. I proto si v týdnu od 10. až 16. března připomínáme Světový týden glaukomu.

Veřejnosti se dnes otvírá výstava Open House Téma: Inkluze a přístupnost, první akce festivalu Open House Brno 2024

07.03.2024 12:29

Tajné komnaty sto dvanácti lokací zpřístupní letos svým návštěvníkům festival Open House Brno 2024. Hlavními tématy sedmého ročníku svátku architektury a urbanismu jsou inkluze a přístupnost. Organizátoři se přitom nezaměřují „jen“ na bezbariérovost nebo reliéfní dlažbu, diskutují o vstřícnosti města všem skupinám obyvatel – dětem, rodičům, seniorům, lidem s hendikepy či jinak znevýhodněným skupinám. Výstava ode dneška otevřená ve Fakultní nemocnici u sv. Anny ukazuje 26 příkladů dobré praxe z moravské metropole. 

Stránky